Наноцелулоза – по-тънка и здрава от латекс

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

По-тънки и по-здрави презервативи и хирургически ръкавици?

Nanotseluloza-ot-trevi-po-tanka-i-zdrava-ot-lateks-2Учени от университета в Куинсланд, Австралия, са създали заместител на латекса, със съставки от диви треви. Новият материал е значително по-тънък и също толкова здрав и еластичен. Използвания вид треви, които растат на пясъчни дюни, са широко разпространени в северна Австралия, Азия и Средния изток, а местното население ги използва отдавна за слепващ агент.

Учените успяват да извлекат наноцелулоза от тревите, съставка която изгражда клетъчните стени при растенията. След като нарязват тревата и я смесват с натриев хидроксид, те създават смес, която след това прекарват през малки процепи под високо налягане за премахване на триците. Това което остава са наноцелулозните лепкави фибри, които лесно могат да се комбинират с други материали, като латекс.

Физическите свойства на материала са сравними с масовия латекс, използван за производство на презервативи. Новия материал е с дебелина 45 микрона, или колкото косъм, и може да понесе повече натоварване, отколкото обикновен презерватив, без да се скъса.

В най-скоро време на пазара се очаква да се появят и първите презервативи, изработени от новия материал. Те ще са с 30% по-тънки, което би стимулирало повече хора да ги ползват. Новият материал ще намери приложение и в хирургическите ръкавици, които вече няма да притъпяват усещането за допир на пръстите на хирурзите.Видяно 199 пъти  •  

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *