Можеш ли да живееш без 90% от мозъка си?

 · Добавено: · Обновено:

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Французин, живеещ нормален живот, въпреки липсата на 90% от мозъка си, озадачава учените и предизвиква дебати относно каква е биологичната перспектива на съзнанието. Въпреки десетилетия проучвания разбирането за съзнанието си остава мъгливо.

Французин, живеещ нормален живот, въпреки липсата на 90% от мозъка си, озадачава учените и предизвиква дебати относно каква е биологичната перспектива на съзнанието. Въпреки десетилетия проучвания разбирането за съзнанието си остава мъгливо.

Случаят е описан за първи път още през 2007 година. 44-годишният тогава мъж озадачава учените, които търсят обяснение как е живял цял живот, без да той или някой друг да забележи нещо нередно. Мъжът посещава лекар с оплакване от усещане за слабост в левия крак. Мозъчният скенер разкрива, че черепът на мъжа е пълен предимно с течност, с тънък слой мозъчна тъкан, а вътрешната част от мозъка е напълно еродирала. Според лекарите, по-голямата част от мозъка е била бавно унищожена в продължение на 30 години, в резултат на натрупването на течност в мозъка – състояние, познато като хидроцефалит. Мъжът е бил диагностициран като дете, поставен му е стенд, който обаче е бил премахнат на 14-годишна възраст, и оттогава по-голямата част от мозъка му е еродирал.

Мъж, живеещ без 90% от мозъка си, предизвиква учените-2

Въпреки минималната останала мозъчна тъкан, мъжът не показва умствени отклонения и има коефициент на интелигентност от 75. Той работи държавна работа, женен е, има две деца и е сравнително здрав.Този случай не само кара учените да задават въпроса какво е необходимо, за да си жив, но и предизвиква разбирането за съзнанието като цяло. В миналото учените развиват хипотезата, че съзнанието може да е свързано с конкретни области в мозъка, като клауструма – тънък пласт неврони, разположен между основните области от мозъка, или визуалния кортекс.

  • През 50-те години са правени експерименти с влечуги, при които част от мозъка била отстранявана, друг път целият мозък бил изтръгван и след това връщан напълно хаотично в черепната кутия, но някак си влечугото запазвало способностите си да функционира нормално. Резултатите от тези експерименти са използвани като едни от доводите за теорията за “Холографската Вселена” от Майкъл Талбот. Идеята е, че когато отрежете част от холографска плака, двете нови парчета изобразяват първоначалния образ заснет на плаката, в цялата му форма, без загуба на информация. Според Талбот, мозъкът няма дялове и използва същите принципи като от холографията за да генерира съзнание.

При мъжа, останал с едва 10% от мозъка си, останалите неврони са все още способни да поемат функциите на целия мозък. Концепцията не е нова, учените всеки ден откриват колко пластичен и адаптивен е мозъкът. Дори неотдавна учени успяха да задействат мозъчни клетки да регенерират сами себе си, с цел възстановяване на зрението при слепи мишки.

Източник: fresh-scienceВидяно 2158 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *