Мистериите на човешкото тяло

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Някои от най-интересните неразгадани мистерии на човешкото тяло.

Misteriite-na-choveshkoto-tyaloЧовешкото тяло е все още не напълно разгадано от учените. Колкото и да напредне науката, сякаш винаги ще има неща, които не знаем за собствените си тела. Какво представлява съзнанието? Защо имаме апендикс? Кое определя доминантната ръка? Все въпроси, чиито отговори тепърва предстоят да бъдат дадени.

Защо нямаме повече физическа сила?

Ако разгледаме гръдния кош на шимпанзе, той е много сходен на човешкия. На пръв поглед дори изглеждат еднакво, ако премахнем окосмяването. Мускулатурата е еднаква, но някак шимпанзетата са от два до три пъти по-силни от хората. Не е известно защо сме толкова по-слаби от най-близкия си животински вид.

Според данни от скорошни проучвания, едно възможно обяснение се крие в начина, по който нервната система управлява мускулните влакна. При хората броят на нервните окончания в мускулната тъкан варира, а това оказва влияние върху ефективността на мускулната маса. Реално може да имаме много мускулна маса на разположение, но да няма кой да я впрегне ефективно на работа.

Защо имаме доминантна ръка?

Всеки девети човек си служи с дясната ръка като доминантна. Фактът, че хората имат доминираща лява или дясна ръка, е объркващ. Защо само едната ръка доминира, вместо да разполагаме с двойна доза сръчност? Според една теория това се дължи на по-сложната система от неврони в частта от мозъка, контролираща говора и двигателните способности. И тъй като тази част обикновено се намира в лявата половина от мозъка – отговаряща за дясната част от тялото, така дясната ръка става доминиращата. Тази теория обаче, се опровергава от факта, че не всички десничари контролират говора си в лявата половина на мозъка, докато при половината левичари е именно така.

Защо имаме апендикс?

Този остатък на еволюцията, заедно с мъдреците и мускулите за задвижване на ушите, могат да отсъстват без никакви последици за здравето. Защо тогава все още имаме апендикс, като единствено може да създава проблеми? Според някои биолози апендиксът може да помага в изграждането на имунната система по време на бременността. Според други този орган служи като склад за бактерии, които спомагат храносмилането, и в него се пазят припаси от култури, които да се възпроизведат, ако настъпят големи промени в бактериалния фонд. Има логика, но тази теория не потвърдена.

Съзнание – защо аз съм си аз?

По какъв начин 100 трилиона невронни връзки в мозъка работят в синхрон за да създадат усещането за самоосъзнатост? Ако въобще това е причината за нашата осъзнатост. Много учени и философи смятат съзнанието за най-голямата мистерия изобщо. Всеки мозък, както и всяко човешко тяло, е изграден от атоми, създадени преди милиарди години от звездите. Тези частици са изминали милиарди светлинни години, докато разни фактори ги съберат заедно. Една част от тях формират мозък, който не само може да се взира в звездите дали му живот, но и да се учудва на способността си да се учудва. Сякаш чрез хората вселената става съзнателна относно себе си. Спекулациите в стремежа да обяснят съзнанието са много, от биохимия, през квантова механика до спиритизъм, но за сега всичко около съзнанието си остава загадка.

И дори още…

 • Един човек на всеки 100 има някаква форма на аутизъм, който е и причина за ред социални проблеми. Аутизма може да се дължи на ненормално бързият растеж на мозъчната тъкан в детска възраст, когато мозъка лесно може да се претрупан с информация.
 • Учените не знаят защо 70% от хората получават потрепване точно преди да заспят. Тази мускулна контракция може би е древен рефлекс, сигнал че има опасност заспиващият примат да падне от дървото.
 • Съществува мистериозен генетичен живот, който не може да бъде класифицират като животно, бактерия или вирус. И това нещо е пренаписало 95% от човешкия геном, и въпреки това нямаме никаква идея както е то.
 • Прозявките разполагат с 2 500 годишна история на наблюдения и изследвания, свързани са с всичко от примитивна форма на комуникация до признак за сексуална възбуда.


Видяно 634 пъти • 

  Подобни материали

  

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *