Метеорит е причина за широколистните гори

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Метеоритът, довел до изчезването на динозаврите преди 66 милиона години, е оказал ефект и на вечнозелените растения и довел до ситуацията, в която растения, които сменят листата си да доминират в горите. Това показва ново проучване.

Meteorit-e-prichina-za-shirokolistnite-gori1Според учени от университета в Аризона, това събитие е унищожило половината растителни видове, а бързо-растящи широколистни дървета са заменили иглолистните.

„Когато разгледаме горите по света днес, забелязваме, че няма много гори с доминиращи иглолистни видове. Вместо това преобладаващи са широколистните видове растения, такива, които сменят листата си в определен период от годината.“ – казва Бенджамин Блондър от университета в Аризона, провел изследването.

Блондър и колегите му проучили хиляда листни фосили от южната част на Северна Дакота, които се съхраняват в денвърския природо-научен музей.

„Има един спектър между бързо- и бавно-растящи видове. Съществуват две стратегии – „живей бързо, умри млад“, и „бавно, но сигурно“. Бихме могли да направим сравнение с финансовите стратегии на инвестиране.“ – добавя Блондър.

Вечнозелените растения се нуждаят от повече време да изградят игличките си и живеят по-дълго. Широколистните видове умират по-скоро, но са способни да придвижват повече вода и да синтезират въглерод по-бързо.

„Ако се замислим за масово изтребване причинено от подобно събитие като сблъсък на огромен метеорит със Земята, най-вероятно си представяме, че всички животински и растителни видове имат еднакъв шанс за изчезване. Оцеляването на най-пригодените в случая не работи – метеоритния сблъсък е като бутон за рестарт. Нашите проучвания осигуряват доказателства за драматичен обрат от бавно-растящи към бързо-растящо видове.“ – казва в заключение Блондър.Видяно 484 пъти  •  

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *