Марихуаната и здравето – 20 години проучвания

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Marihuanata-i-zdraveto-20-godini-prouchvaniya-21Сложна е обстановката по този проблем, има върли противници, има и върли почитатели. Но крайните настроения по правило не водят до нищо добро. Та ето малко научни данни, събирани в продължение на 20 години.

Хората, които шофират под въздействието на марихуана удвояват шанса си да станат участници в катастрофа, и един от десет използващи марихуана всеки ден става наркозависим, показва ново проучване. Само че също така, един от десет неизползвал марихуана никога става също наркозависим.

Използването на подобна „лека дрога“ нараства през годините, и учените се опитват да обобщят какво са научили за въздействието на марихуаната върху човешкото тяло през годините.

В подобно обобщаване се включва Уейн Хол, професор и директор на центъра за изследване на младежка наркомания към университета в Куийнсланд, Австралия, запознат със научните доказателства за влиянието на марихуана върху човешкото тяло още от 1993 година.

Marihuanata-i-zdraveto-20-godini-prouchvaniya11Той е открил, че юноши, които използват марихуана често са с два пъти по-голям шанс да напуснат училище, в сравнение със съучениците, неизползващи марихуана, както и да страдат от когнитивни увреждания и психози като възрастни. Проучвания също така са свързали редовната употреба на марихуана в юношеството със употребата на други забранени вещества.

Уейн Хол признава също, че учените все още дебатират по въпроса дали марихуаната е пряко свързана с употребата на други вещества. Той обаче използва за пример близнаци, при които само единия е използвал марихуана и впоследствие преминал на по-тежки наркотици, като доказателство за съществуването на подобна зависимост. Това обаче е само един конкретен случай, така както има и примери за хора, които използват само марихуана, без дори да използват каквито и да е други вещества, като цигари и алкохол.

Рискът от свръхдоза при марихуаната е практически никакъв, и няма документирани случаи за подобно нещо. Има обаче смъртни актове, докладващи смърт в резултат на сърдечни проблеми в привидно здрави млади хора след пушене на марихуана, макар взаимовръзката да не е напълно доказана.

„Разбирането, че канабиса е безопасен наркотик е погрешна реакция към минали преувеличения за нейното увреждащо здравето влияние. В същото време тя не е ни най-малко вредна като други забранени вещества като амфетамини, кокаин и хероин, с които попада под същата буква на закона в много държави.“ – казва Хол.

Рискове

Тези, които използват марихуана, са подложени на същите рискове, като любителите на алкохол, само че в по-малка степен – повишен риск за инциденти, зависимост и психоза.

„Вероятно е, че хора на средна възраст, които пушат марихуана са изложени на по-голям риск от сърдечни проблеми. Въздействието обаче върху респираторната система не може да се изясни, тъй като почти всички пушещи марихуана, пушат и тютюн.“ – казва Хол в доклада си.

Хората, пушещи канабис, също така удвояват риска си от психотични симптоми и разстройства, като неориентирано мислене, халюцинации и заблуждения – от седем на хиляда при непушещите, до 14 на хиляда при пушещите, според проучването. А при изследване на 50 хиляди младежи от Швеция, тези, които са използвали марихуана десет и повече пъти преди да навършат 18 години, са били около два пъти по-застрашени от това да бъдат диагностицирани със шизофрения в следващите 15 години, в сравнение с тежи, които не са пушили.

В доклада също така се отбелязва, че е възможно други променливи да влияят на подобни резултати, а и също така обратната връзка да оказва значение – хора със вече съществуващи психични проблеми да са по-склонни да посегнат към марихуаната, която само да ги засили.

Според други проучвания обаче, които се опитали да обобщят резултатите, като например 27-годишно последващо наблюдение на група от Швеция, е открита свързана с дозата връзка между честотата на употребата на канабис на 18-годишна възраст и риска от шизофрения през целия период на проучването. В същото проучване учените заявили, че 13 процента от диагностицираните случаи на шизофрения са могли да бъдат предотвратени, ако се е била предотвратила употребата на марихуана в групата.

Употребата на канабис от бременни жени може да доведе до леко намалено тегло на новороденото, се посочва в доклада.

Допълнително THC

Ефекта на еуфория, който консуматорите на марихуана търсят, идва основно от психоактивната съставка, наречена делта-9 тетрахидроканабинол или дронабинол, позната като THC. През последните 30 години съдържанието на ТНС в марихуаната в Съединените Щати се е увеличило от по-малко от два процента през 1980 година до 8.5 процента през 2006 година. Наблюдава се процентно увеличение и в другите развити страни.

Неизвестно е, обаче, дали повишението на съдържанието на ТНС в марихуаната може да има някакъв ефект върху консуматорите.

Твърди се, че не би навредило, ако потребителя пригоди дозата си и използва по-малко количество, когато съдържанието на ТНС е по-голямо. Няма доказателство обаче, че консуматорите коригират дозата си, така че най-вероятно приемат по-голямо количество ТНС.

„Проучвания върху употребата на алкохол и на други наркотични вещества и опиати също показват, че по-силни форми на тези субстанции повишават нивото на интоксикация, както и риска от инциденти и развиване на пристрастеност.“ – казва Хол.

Заключение

В заключение не може да не се съгласим, че марихуаната е абсолютно вредна за юноши, както и всякакви други наркотични вещества и стимуланти, между които попадат и кафето, и енергийните напитки. Няма направени достатъчно проучвания обаче на това, какво е възможното дългосрочно негативно влияние върху възрастни. Въпреки това, дори модерната медицина използва марихуана за облекчаване на симптомите на редица болести, а все повече държави и щати я изваждат от списъка със забранени субстанции. Факт е и че в много страни, като Австралия, където все още е забранена, употребата й се наказва много по-леко от употребата на алкохол.Видяно 1084 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *