Левитиращи къщи – най-доброто средство срещу наводнение

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Докато морското равнище бавно, но сигурно се покачва, в ниско разположените градове все по-активно се експериментира с плаващи сгради и къщи амфибии. Но един архитект си е поставил за цел да създаде къща, която не се плаши от наводнения по друга причина – защото изобщо не докосва земята.

0016Тази идея хрумнала на Лира Луис по време на работа над инсталация на вода, за която се изисквал компактен, невидим и лесно разглобяем модул. Луис започнала да експериментира с магнити и случайно ги разположила по такъв начин, че те започнали да се отблъскват взаимно през водата.

„В този момент си помислих: ами ако цели сгради или дори градове могат да левитират във въздуха?“ В самата магнитна левитация няма нищо ново – тя активно се използва в областта на транспорта, например в работата на японските свръхскоростни влакове. Но опити да се използва този принцип в архитектурата все още няма – това се смятало за непрактично. Но Луис решила все пак да рискува.

Луис е родена във Филипините и решила да построи първото си „летящо селище“ на един от филипинските острови, чиито жители страдат от наводнения особено често още сега, да не говорим вече за бъдещето.

В този регион хората живеят в къщи, построени на „кокили“. Луис казва, че тази система не работи много добре, тъй като по време на бури вълните покачват нивото на водата над очакваното. „Невъзможно е да се предскаже колко високо ще се вдигне водата. Спомнете си какво се случи с Нови Орлеан по време на урагана Катрина. Хората по високите части изобщо не очакваха, че водата ще се добере до техните домове“, казва архитектът.

По думите на Луис левитиращите къщи могат да станат доста по-сигурно решение на проблемите с наводненията. Хората могат да се качват в жилищата си по стълби, мостове или (за най-богатите) от хеликоптерни площадки. В бъдеще, развива тя своята идея, жителите ще могат да влитат в своите домове с реактивни раници.

Сега този проект е в най-начален стадий. Досега Луис е създала модел с тегло около 400 грама, който може да се издига на около 40 сантиметра над повърхността.Видяно 709 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *