Копринени буби произвеждат паяжина

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Копринените буби ще произвеждат паяжина, защото паяците отказват да я произвеждат в промишлени количества.

Koprineni-bubi-proizvezhdat-payazhinaПаяжината е супер материала на природата. Нишките са изключително здрави, еластични и биоразградими. Но паяците упорито отказват да я произвеждат в промишлени количества. Затова учените прибягват до услугите на други животински видове – копринените буби.

Лаборатория в Мичиган разработва нов вид копринени буби, които вместо коприна, произвеждат паяжини. Технологията на извличане на нишките е абсолютно същата като тази на коприната, непроменена от векове. Използват се генно модифицирани гъсеници, като освен гена за изработване на паяжина, учените добавят и червени очи, което е така нареченият генетичен маркер – начина, по който е видно кой организъм е генно модифициран, и кой – не. Различни компании вече изработват дрехи от новия супер-материал.

Това не е първият опит за масово производство на паяжина. От различни университети правят опити с бактерии, като успешно се добива паяжина и козе мляко, като козите са модифицирани да произвеждат въпросната субстанция.

Приложението на паяжината е в много области, не само за дрехи. Една от вероятно най-голямата бъдеща употреба на паяжина е в медицината – нишките са идеални за хирургически конци, тъй като са здрави, имат естествен произход, и се разграждат от тялото с времето.Видяно 456 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *