Компютри, които ще ни позволяват да живеем вечно

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Много скоро развитието на технологиите ще позволи на човека да променя тялото си или да се отказва от него в полза на вечен живот във вид на програма, пише The Telegraph.

003521-e1432583651744Професор от Израел смята, че става дума за 200 години, а доктор от Кеймбридж посочва изискванията към компютрите, които ще заменят мозъка.

За двеста години представителите на човечеството ще могат да станат киборги и да победят смъртта, казва проф. Ювал Ноа Харари от Еврейския университет в Йерусалим. Според него такава крачка ще бъде най-голямата в еволюцията след появата на живота на Земята преди милиарди години.

„Смятам за вероятно, че в следващите 200 години Хомо сапиенс ще могат да се превърнат в някаква идея или божествена същност чрез биологични манипулации или с помощта на генно инженерство, или чрез създаването на киборги – частично с жива плът или без нея“, казва професорът.

Според него човечеството се движи от стремежа за удовлетвореност и хората просто няма да могат да устоят пред възможността да получат нови способности с помощта на технологиите или генното инженерство.

Невробиологът Ханана Критчлоу от Кеймбриджкия университет също смята, че един ден компютърът ще даде възможност на човека да живее вечно. Това ще се случи, когато хората успеят да създадат машина, съпоставима по ниво на сложност с човешкия мозък.

„Човекът ще може да живее в компютър. Смятам, че това принципно е възможно“, казва д-р Критчлоу. Според нея, когато компютрите станат достатъчно мощни, ще се появи възможност разумът на човека да се инсталира в тях. Всъщност разумът представлява съвкупност от електрически сигнали между невроните, отбелязва ученият.

По думите ѝ за интегрирането на личността в машина е необходимо компютърът да може да пресъздаде всички връзки от мозъка на човека. „Ако имахме компютър, който да може да пресъздаде тези 100 трилиона кръстосани съединения, то това би било това, което прави нашата същност“, казва тя.

Д-р Критчлоу подчертава, че за мозъка са важни всички невронни съединения. Тя опровергава твърдението, че човек използва потенциал само от 10% на мозъка. Според нея става дума за това, че в обичаен режим този човешки орган работи „на ниски обороти“, усилвайки само дейността на областите, които са необходими за определени задачи в определено време.

Както отбелязва Критчлоу, ако мозъкът винаги работеше 100%, това би „изгърмяло бушоните“.

„Мозъкът тежи около 1,5 кг. Това е около 2% от масата на тялото. И при това той употребява около 20% от цялата енергия – казва Критчлоу. – Ако вашият мозък се използваше през цялото време, това би гръмнало бушоните. Вашият мозък се е научил да работи на ниски обороти.“Видяно 518 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *