Когато учим, мозъкът нараства за часове

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

В процеса на учене мозъкът на възрастните може да разшири изумително бързо капацитета си, откриха американски и китайски учени.

brain-neurons1Учените накарали доброволци да научат измислени имена на нюанси на синия и зеления цвят и само след 2 часа установили, че кората на главния им мозък е увеличена. Досега изследователите на мозъка смятаха, че за такъв растеж са нужни седмици и дори години. 19 китайски студенти били подложени на експеримента. В пет сеанса в продължение на 3 дни те трябвало да наизустят новите думи, като същевременно гледали и цветовете, за които се отнасят.

Всъщност тренингът за всеки продължил точно 1 ч. и 48 мин. Преди и след обучението учените сканирали всички мозъци с магнитнорезонансен томограф. Сравнението на снимките показало изненадващо отчетливи разлики, като особено се увеличил обемът на част от сивото вещество в зрителния център в лявата половина на мозъка. Тази част е известна с „управлението“ на цветовете. И по-рано е наблюдавано подобно уголемяване, но за минимум няколко седмици.

Изследователите неслучайно избрали цветове за теста – те са добър начин да се изследва влиянието на езика върху възприятията. Често хора, в чийто майчин език има само една дума за всички сини и зелени тонове, почти не различават тези два цвята, пише екипът в списание PNAS.Видяно 1163 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *