Квантова сила при загасени светлини

 · Добавено: · Обновено:

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Повечето хора си представят квантови сили и феномени, случващи се само при високо технологични физични лабораторни експерименти или на нано нива. А всъщност това се случва всеки път, когато загасим лампите.

Kvantova-sila-pri-zagaseni-svetlini1Електрическите кабели са направени от метал, което означава, че вършат чудесна работа при пренасянето на електрически заряд. Но когато жицата е направена съвсем малка, тя започва да проявява квантово съпротивление.

Този феномен кара жицата да престане да бъде просто проводник, а по-скоро играе ролята на проводник на квантово-механични вълни.

Във видеото се обяснява, че това се случва, защото в определен момент електроните, които създават електричен поток, престават да бъдат малки топчици, както сме свикнали да си ги представяме, а са всъщност квантово-механични вълни. И когато проводника стане достатъчно малък, рано или късно ще достигне една граница, при която той ще е със същата широчина, с която са вълните, пътуващи по него, което означава, че съпротивлението ще може да бъде измерено като квантово.

Може да си мислите, че подобна тънка жица не би се използвала в съвременните технологии, но всъщност всеки път, когато загасите осветлението, вие самите създавате една такава. Това се получава, защото ключа на стената има две метални пластини, които са долепени, когато лампите са запалени, а при изключването пластините се отделят една от друга. Само че това прекъсване на контакта не става мигновено. За една нищожна част от секундата контактната повърхност между двете пластини става изключително малка, и ако разгледаме под микроскоп, ще забележим, че пластините са на разстояние един атом. Така се създава проводник с широчина един атом.

Така че всяка вечер, когато си лягате, последното нещо, което правите е да създадете миниатюрен квантов проводник.Видяно 437 пъти  •  

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *