Касини изпраща снимки на ледовете на Енцелад

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Очакваме първи снимки на ледената покривка по южния полюс на Енцелад.

Parvi-snimki-na-ledovete-na-EntseladКосмическият апарат Касини (Cassini) на NASA успешно е изпълнил полета си около спътника на Сатурн – Енцелад, и се носи на 49 километра над южния полюс. Това е най-близкият полет през ледените форми и апаратът изследва област, която до сега не е изучавана. За получаването на снимките от наземния екип са необходими 48 часа.

Касини е изстрелян през 1997 година и орбитира около Сатурн от 2004, предоставяйки ни най-невероятните снимки на известните пръстени около планетата. Благодарение на него учените изучават атмосферата и магнитното поле на газовия гигант. Апаратът вече се фокусира върху луната Енцелад с конкретни цели.

„Енцелад е една прекрасна бяла снежна топка. Притежава глобален океан под повърхността си и удивителни ледени вулкани. След обработване на резултатите, получени от този исторически полет, може да разберем дали Енцелад е обитаем.“ – казват от NASA.

Повърхността на луната е бяла, прорязана от красиви тюркоазени тигрови ивици. Учените не очакват да открият живот, но смятат, че има още много възможности за изследване. Възможното наличие на молекули водород би било доказателството за хидротермална активност в океаните на Енцелад. Космическият апарат също така ще събира данни за състава на ледовете и ще търси евентуални органични молекули.

Проби от ледовете и океаните под тях ще бъдат събирани от атмосферата, тъй като биват изхвърляни в нея от ледените вулкани.

 

Първи снимки от ледовете на Енцелад

Ето ги и първите снимки от повърхността на Енцелад:

28.10.2015 - Касини се насочва към южния полюс на Енцелад.

28.10.2015. Касини се насочва към южния полюс на Енцелад.

30.10.2015 - Първата снимка от повърхността на Енцелад.

30.10.2015. Първа снимка на повърхността на Енцелад.Видяно 327 пъти  •  

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *