Как се манипулира човешкият мозък?

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Учените постоянно изучават как работи човешкият мозък. И едновременно разбират по какъв начин той може да бъде манипулиран – случайно или умишлено.

0022Ефектът горещо/студено

Температурата може да влияе на степента на доверие между хората.

В хода на експеримент, наречен повтаряща се дилема на затворника участниците били поставени по двама в импровизирана килия и след това ги накарали да свидетелстват един срещу друг – в замяна на по-лека присъда. По време на опита на единия от затворниците били връчени химични нагреватели, а другия помолили да държи в ръцете си лед. В резултат първите се оказали двойно по-склонни да се доверяват на своя съсед и да не го клеветят, отколкото вторите.


0011Дешифровчик на мозъка

Когато си четем, ние чуваме гласа си в собствената си глава. Едни и същи мозъчни зони реагират на прочетеното, обработват аудиоинформацията и участват в мислителния процес.Изхождайки от това, учените от Калифорнийския университет в Бъркли се опитват да разшифроват невронните сигнали, за да създадат медицинска протеза, която да позволява на паарализирани или хора в кома да „разговарят“.


Илюзията на мраморна ръка

Необичайният експеримент е проведен от екип европейски невробиолози. Всеки участник трябвало да постави ръката си пред себе си на масата. След това удряли по ръката с малко чукче, но се раздавал звук на чук, който удря по мрамор.

След няколко минути доброволецът чувствал, че ръката му става твърда и тежка като парче мрамор. По този начин мозъкът постоянно обработва информацията, постъпваща от различни сетивни органи, обновявайки възприятието на нашето тяло. Макар че самото тяло си остава предишното.


0031Хапче за съчувствие

Изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли открили, че могат да манипулират нивото на съчувствие и честност, изменяйки химичния състав на мозъка. На участниците в експеримента на случаен принцип били раздадени таблетки плацебо или толкапон, който усилва действието на „хормона на щастието“ допамин и се използва за лечение на Паркинсон. След това на доброволците било предложено да поделят парите си с непознати. Тези, които били взели толкапон, били по-склонни да споделят поравно.


004Продължителна изолация

За повечето хора продължителната социална изолация води до сериозни психически разстройства. Халюцинации, изкривено възприятие за време, повишена внушаемост – това са само няколко от проблемите, с които се сблъскват принудителните отшелници. Установено е, че след продължителна изолация в тъмнина денонощният цикъл се разтяга до 48 часа – след 36 часа активност следват 12 часа сън.


Ефектът Макгърк

Ефектът демонстрира как това, което виждаме, влияе на това, което чуваме. Ако на видео човек произнася с устни „ба-ба-ба“, а на фонограмата звучи „га-га-га“, то участникът в експеримента чува нещо трето, но по-близко до това, което вижда – например „да-да-да.

По такъв начин мозъкът се опитва да изглади несъответствието между визуалната и аудиоинформацията.


005Електростимулация на творчеството

Учените от университета на Северна Каролина са доказали, че творческият потенциал може да се събуди с електричество. Доброволци на възраст от 19 до 30 години били подложени на електростимулация, за да се създадат т.нар. алфа-колебания в челните части на мозъка. Тези колебания са свързани с творческото мислене и възникват, когато човек е потопен в дневен сън или дълбока медитация, решава сложни задачи или генерира идеи. В резултат креативността на доброволците нараснала средно с 7,4%, което не е толкова малко, когато става дума за такава изтънчена материя като вдъхновението.


010Телепортация

Опити на мишки показали, че в мозъка има клетки, които действат подобно на GPS навигатори и определят положението на тялото в пространството. Това откритие беше удостоено с Нобелова награда за физиология и медицина през 2014 г. Експериментът – но вече с хора – бил продължен от Каролинския институт в Швеция. Доброволци били поставени в скенер, като на главата на всеки бил поставен видеошлем и бил „телепортиран“ в различни части на стаята. Когато човек виждал себе си и скенера отстрани, у него възниквало усещането, че се намира на друго място и в чуждо тяло.


007Мозъчен самописец

Мозъчен самописец, който се намира в стадий на разработка, ще позволи на хора с ограничени възможности да записват мислите си без натискане на клавиши или мигане. Използвайки шлем с електроди за записването на мозъчната активност, технология за проследяване на движенията на очите и безплатен софтуер, парализирани хора ще могат да изпращат думи и идеи на компютър, като местят курсора с поглед.


Илюзия за невидимо тяло

Още един експеримент на Каролинския институт в Швеция демонстрира как може да се създаде усещане за безтелесност. Отначало на главите на участниците поставили видеошлем, проектиращ изображение на манекен. Изследователите докосвали различни предмети до тялото на доброволеца, едновременно извършвайки същите манипулации с манекен. В резултат човекът чувствал, че той е манекенът.

 

След това опитът бил повторен, но вече с празно пространство. Съпоставяйки информацията за това, което вижда и чувства, доброволецът усещал, че тялото му е станало невидимо. Експертите се надяват, че резултатите от този странен тест ще помогнат в лечението на различни фобии.Видяно 2704 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *