Как интровертите реагират на света?

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Въпреки, че не можем да разпознаем дали даден човек е интроверт или екстроверт, при определени житейски ситуации двата вида хора реагират по различен начин. Психолога Браян Литъл разказва в книгата си, че например интровертите са справят по-добре с избягването на кофеина преди важни срещи.

Kak-introvertite-reagirat-na-sveta-11Като цяло учените се обединяват около идеята, че интроверти и екстроверти имат различна наблюдателност и реакция към околната среда. Например сцена, която претоварва централната нервна система на интроверт (което не е никак трудно) може да го накара да се почувства пренатоварен и изтощен, за разлика от екстроверта, който би бил развълнуван и заинтригуван.

Писателката Сюзън Кейн се опитва да разграничи това да си интроверт от това да си срамежлив.

„Срамежливостта е страха от социално осъждане. Това, да си интроверт, е по-скоро как реагираш на различни стимули, включително социални. И докато екстровертите се нуждаят от непрекъснато и огромно стимулиране, интровертите се чувстват най-живи, най-способни и най-пълноценни, когато са в спокойна, тиха обстановка.“ – казва Кейн.

В съвременното общество обаче, да си социален значи точно обратното, като се започне от големи, шумни класове в училище, през работа във фабрики с хиляди работници, до шумните дискотеки. Въпреки факта, че поне една трета от населението има интровертни качества.

Според известният швейцарски психиатър Карл Юнг, а и според повечето учени, няма хора, които да са напълно интроверти или екстроверти, хората гравитират към едното или другото. Но най-очевидни са реакциите на интровертните хора, когато са поставени в напрегната обстановка.

А освен пиенето на кафе, ето още 10 начина, по които интровертите реагират чисто физически, за разлика от екстровертите.

Как интровертите реагират на света-2

Отдръпват се в тълпата

„През 20-ти век ние създадохме една нова култура, която историците наричат култура на личността. Еволюирахме от селско-стопанска икономика към един свят на големи компании и ето че изведнъж хората се местят от малките села в големите градове, като вместо да работят с хора, с които са израснали, трябва да се докажат сами в тълпата от непознати.“ – казва Сюзън Кейн.

Тълпата често е шумна и сбита и лесно претоварва интровертите, като буквално изцежда физическата им енергия. В крайна сметка те се чувстват още по-изолирани физически, а не подкрепени от тези около тях, и биха да са предпочели да са навсякъде другаде, само не и в морето от хора.

Безсмислените разговори ги стресират, а задълбочените ги съживяват

Докато повечето екстроверти черпят енергия от бързи разговори за времето, или така наречените чатове, интровертите се чувстват по-скоро отегчени и уморени от всякакви бръщолевения. Често в голяма компания интровертите се превръщат в тихи слушатели и остават насаме след това. София Демблинг, автор на книга за интровертите, обяснява, че в крайна сметка всичко опира до това, по какъв начин един човек получава или не енергия от заобикалящата го среда. Итровертите например предпочитат задълбочени, смислени и често относно философски идеи разговори.

Успяват на сцена, не и на поздравления

Според доктор Дженифър Канвайлер поне половината от хората, които изнасят лекции, са интроверти по природа. Те просто използват това, в което са най-добри и се подготвят интензивно. Дори по-голямата част от най-успешните изпълнители на сцена са интроверти. Оставайки на сцената, далече от тълпата е много по-лесно за интроверта от последващите кратки разговори с поздравления.

Лесно се разсейват, но никога не скучаят

Ако искате да нарушите концентрацията и вниманието на интроверт, просто го поставете в богата на стимули среда. Поради повишената си чувствителност към заобикалящата си среда, интровертите се затрудняват с разсейването си и понякога дори не могат да се справят с фокусирането си например в огромни тълпи или широки, отворени офиси.

Когато обаче са на тихо и спокойно място, нямат никакви затруднения да се занимават с хоби или да четат книга в продължение на часове. За тях е важно да разполагат с подобно време, отделено единствено на себе си, тъй като им помага да „презаредят батериите“, занимавайки се с нещо, което наистина обичат да правят.

По-креативни, ориентирани към детайли и посветени на една кариера

Интровертите по естествен начин предпочитат да са сами или в малки групи, отдавайки се на задачите една по една, и отделяйки необходимото им време, ако се налага да взимат решения или да решават проблеми. Затова са много добри в работна обстановка, която им позволява да имат всички тези неща. Някои професии, като писатели, учените или техническа поддръжка, могат да дадат на интровертите стимула, от който се нуждаят, без разсейването, което те не харесват.

„Ние всички предпочитаме да се намираме на места, от които можем да се измъкнем, ако поискаме, при това – лесно.“ – казва Демблинг.

Те мислят, преди да говорят

Този типичен за интровертите навик често им спечелва репутация на добри слушатели. За тях е втора природа да броят до десет преди да си отворят устата, вместо да мислят на глас, което пък е типично за екстровертите. Интровертите могат да изглеждат тихи и срамежливи по този начин, но това просто означава, че когато те говорят, във всяка изречена дума са вложени много размишления и дори сила.

Настроението им не се влияе от околната среда, както при екстровертите

Проучване през 2013 година показва, че екстроверти и интроверти обработват преживяванията си през центъра за поощряване в мозъка си по доста различен начин. Докато екстровертите често се чувстват неочаквано добре от малко повече допамин във връзка със средата, която ги заобикаля, то при интровертите подобно нещо не се случва. Дори повече – хората, родени интроверти не получават награди от външния свят толкова силно, колкото екстровертите.

Физически не понасят говоренето по телефона

Повечето интроверти проверяват всяко обаждане, преди да отговорят, дори когато звънят приятели, по няколко причини. Стряскащия звън ги принуждава да изгубят фокуса си върху това, с което са заети и ги занимава с нещо неочаквано. Пък и повечето телефонни разговори започват с общи приказки, което интровертите избягват. Така че, вместо да вдигнат телефона, интровертите по скоро ще игнорират обаждането и ще звъннат сами по-късно, когато имат правилната енергия и нагласа да обърнат внимание на разговора.

Те буквално „изключват“, когато са сами

Когато стане въпрос за стимули, всеки интроверт има граници. Кейт Бартолота обяснява в блога си:

„Представете си, че всеки от нас има по една чаша енергия на разположение. За интровертите повечето социални занимания отпиват от тази чаша, вместо да я пълнят, както е при екстровертите. Повечето от нас, интровертите, намират това за приятно. Приятно ни е да даваме, радваме се да те видим. Но когато обаче чашата ни вече е празна, трябва ни време да я напълним отново.“Видяно 1513 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *