Какво трябва да знаем за трайността на храните?

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Месо, яйца, мляко… знаем ли колко време можем да ги държим в хладилника преди да станат негодни за консумация?

Изхвърлената на боклука храна в парично измерение достига до 165 милиарда долара годишно. Много от развалената храна наистина не е годна за консумация, но магазини масово унищожават храна заради изтекъл срок на годност, храна която всъщност може да се консумира. Дали обаче знаем как да се грижим за съдържанието на собствения ни хладилник?

ManLookingFridgeЕтикети

Срокът на годност отбелязан на етикетите може да бъде подвеждащ. „Годно до“ отбелязва последния ден в който продукта е годен за консумация, но „Използвай преди“ и „Най-добър преди/до“ посочват датата до която продукта е с най-високо качество. Такива са сроковете на годност на напитки например, които няма да отровят консумиращия ги след изтичането на срока на годност, но може да не притежават съвсем същия вкус. Единственото изключение от това правило, при което експерти категорично съветват да се следи срока отбелязан на опаковката, са бебешките храни – все пак са предназначени за крехък организъм.

Много е важно да се следи кога е купен или отворен продукта, а не самия срока на годност. Защото дори и в срок, веднъж отворен, съхраняван в домашния хладилник, този продукт вече е изложен на замърсявания, които ще доведат до бързото му разваляне.

Сурово пилешко

Пилешкото месо, според агенциите по храните, може да се съхранява в хладилник от 1 до 2 дни след закупуването. Ако месото е преминало термична обработка и не е разпечатана опаковката, трайността се удължава на 3 до 4 дни. Замразено, пилешкото може да се съхранява до 9 месеца.

Сурово червено месо

Свинско, телешко и агнешко могат да престоят в хладилника 3 до 5 дни след покупката. Замразено телешкото може да се консумира отново от шест до 12 месеца след замразяването.

Яйца

Яйцата имат срок за продажба, а не за годност. Всъщност те са годни за консумация дори и след 3 до 5 седмици престой в домашния хладилник. а замразени са годни и след година. Ако черупката е счупена трябва да се консумира до 3-4 дни. Яйцата, както и месото, когато се развалят претърпяват ясно изразени промени и във вида, и особено в миризмата си, така че шанса да консумираме развалено месо или яйца е минимален.

Бекон

Отново, ако не е отворена опаковката, беконът може да престои в хладилника 2 седмици. Отворен обаче, му се полагат 3 до 5 дни. Същото се отнася и за пакетирани сандвичи и други сурови колбаси.

Ядки и паста

Пакетираните ядки издържат в шкафа 10 до 12 месеца. Пастата, като кори за лазаня, независимо дали е отворена опаковката, не се разваля за 3 години. Тези продукти почти не съдържат вода, което е предпоставка за дълъг срок на годност.

Шоколад

Най-важното при шоколада е условията, при които се съхранява. Шоколадовите бонбони на стайна температура могат да престоят от 6 до 9 месеца. В хладилника, трайността на шоколада се увеличава с 25%, с до 50% и повече при замразяване. В оригинална неотворена опаковка замразеният шоколад може да изкара и 18 месеца. Това обаче не се отнася за ръчно изработени луксозни шоколадови изделия – на стайна температура те са годни и пресни за 2-3 седмици.

Мляко

В хладилника прясното млякото остава годно за консумация до седмица. Замразено срока се удължава на три месеца. При размразяването, обаче се променя консистенцията му, но използването му за сладкиши не е проблем. Правилото при млякото е – кисела миризма, пожълтяване и образувания в млякото показват момента на изхвърлянето му.

Киселото мляко може да престои 7 до 10 дни в хладилника, а замразено – още месец или два. Отворена опаковка се консумира пет до седем дни след отварянето. Киселото мляко обаче абсорбира бързо миризми от други храни в хладилника, така че е възможно вкуса му да се промени само за няколко дни, без да е развалено.

Сурова риба

Ден или два най-много. Ако се замрази преди този срок, може да престои във фризера до три месеца за оптимален вкус.

Кетчуп, горчица

Неотворени, тези продукти могат да престоят в шкафа около година. Отворени обаче, ще се развалят по-бързо, съответно след месец в шкафа и шест месеца в хладилника.

Вино

Срока варира при видовете вино, но като цяло бялото вино се запазва отворено в хладилник свежо за 3 до 5 дни, а червеното – 4 до 6 месеца. Мерло и шира са по-издръжливи, в сравнение с Пино ноар. Неотвореното вино се запазва за три и повече години, в зависимост от сорта и условията на съхранение. Някои вина се консумират стогодишни.

Мед

Медът на практика е вечен. Той никога не се разваля, независимо къде се съхранява. На студено може да кристализира, което е обратим процес.Видяно 634 пъти  •  

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *