Какво знаем за сънищата?

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Всички сънуваме, това е факт!

Zemyata-na-sanishtata-e14100225331741Сънищата са вълнуващи, понякога доста ужасяващи, а друг път направо странни. Учените отдавна са установили, че хората сънуват по няколко пъти на нощ. Сънищата обикновено продължават от 5 до 20 минути, но въпреки това някои от тях можем да изживеем като цяла вечност. Едни са в черно-бели нюанси, други в наситени ярки цветове. Понякога можем да ги контролираме, друг път едва си спомняме за тях на сутринта. Но въпреки това, за целия си живот прекарваме средно 6 години в света на сънищата.

Не си спомняме по-голямата част от сънищата.

Според изследванията на Д-р. J. Allan Hobson, повече от 95% от сънищата биват бързо забравяни веднага след събуждане. Но, защо е толкова трудно да запомним сънищата? Според последните проучвания, „спящият мозък“ работи в съвсем различен режим. Настъпващите промени в мозъка по време на сън не позволяват информацията да бъде обработвана по начина, по който това става когато сме будни. Механизмите на паметта и съзнателната обработка нямат достъп до случващото се. Предният дял на мозъка, който играе основна роля в съзнателния ни живот за извикване и съхраняване на спомени е напълно изключен при REM съня. На логичният въпрос „От къде тогава идват тези образи и изживявания докато сънуваме?“ все още няма отговор. Както и „Защо все пак някои сънища успяваме да се спомним?“.

REM Sleep [Rapid Eye Movement Sleep] – най дълбоката фаза на съня с най-ярките сънища.

Не всички сънища са цветни.

Докато 80% от хората сънуват с цветове, останалата част твърдят, че сънищата им са в черно-бяла палитра. Според едно проучване това процентно съотношение е било различно преди появата на цветната телевизия, когато черно-белите сънища са преобладавали.

Мъже и жени сънуват различни сънища.

Изследователите намират някои разлики в съдържанието на сънищата според пола, където в мъжките сънища агресията присъства по-често от колкото при жените. Освен това жените са облагодетелствани и с по-продължителни сънища и сънуват по често жени от колкото мъжете го правят. Тук причината е, че мъжете сънуват два пъти по-често приятели и по-рядко се радват на женско присъствие в сънищата си.

Животните също сънуват.

Сигурно сте виждали домашния любимец как движи опашка си докато спи. Учените вярват, че животните имат същите фази на съня като при хората. Ако се съмнявате изгледайте видео клипа отдолу.

Можем да контролираме сънищата си.

Сигурно сте срещали името Lucid Dream – прословутият осъзнат сън. Сън в който напълно осъзнаваме случващото се. Често в тези сънища можем да направляваме развитието на събитията и да контролираме съдържанието им. Повече от половината население на земята е преживяло поне веднъж осъзнато сънуване, а на някои им се случва доста често.

Всъщност имаме планувана статия със заглавие “ Ръководство на Lucid Dreamer-a“ където подробно ще обясним изпитани техники за навлизане в осъзнато сънуване. Определено си струва да се опита.

В сънищата ни преобладават негативни емоции.

В продължение на повече от 40 години, изследователят Calvin S. Hall събира профилите на 50 000 студенти и техните преживявания по време на сън. Статистиката сочи, че най-често изпитваме вълнение (или тревожност), като негативните емоции преобладават пред позитивните.

Слепите хора също сънуват.

Хора загубили зрението си след 5 годишна възраст също сънуват зрителни сънища, както всеки зрящ човек. Дори родените слепи също сънуват, само че те получават информацията в сънищата си от останалите сетива – сънища от звуци, докосвания, вкусове, аромати и т.н.

Докато сънуваме сме парализирани.

Обикновено REM стадият на съня се характеризира с парализа на волевите мускули. Феноменът е познат като REM атония и ни предпазва от наранявания докато действаме в сънищата си. Всички двигателни центрове са изключени по време на REM съня.

В някои случаи парализата от REM съня може да продължи до 10 минути след събуждане, състояние познато като сънна парализа. Събуждали ли сте се от страшен сън още по ужасени, че не може да помръднете? Докато усещането може да бъде истински кошмар, учените успокояват, че няма нищо страшно и то продължава само няколко минути, след което двигателната способност се възстановява.

Всички имаме доста общи сънища.

Въпреки че сънищата са дълбоко персонализирани според личният опит на човек, все пак всички имаме някои общи сценарии. Независимо от културата или географската област, на всички се случва да сънуваме че сме преследвани, атакувани, или че падаме от високо. Още изпитваме трудности при движения като бягане, както и почти всички сме летели на сън.

Много е изписано и изказано за сънищата, но те сякаш си остават загадка. Учените още не са намерили ясна причина за съществуването им. Теориите им включват различни причини – от сдобиване с практичен опит и обогатяване с мъдрост до дефрагментиране на съхранената информация в мозъка. Но в нито една от тези теории не става ясно, защо имаме нужда да сънуваме. Знаем само, че истинската липса на сънища има деструктивен ефект върху мозъчната тъкан, както и че някои тежки психични отклонения са свързани именно с невъзможността на мозъка да навлезе в REM ниво на съня.

Разбира се това са само теории, които създават повече въпроси от колкото отговори. Не е случайно, че някои по-духовни личности придават на сънищата различен смисъл, където те са астрални изживявания и висша комуникация на Азът със същността на индивида – душата. При всички положения е ясно, че на съзнанието му е необходимо да комуникира с подсъзнанието. Някои учени вярват, че точно това се случват докато сънуваме, когато изплуват потискани емоции, копнежи и страхове. Сънищата са още един инструмент с който да опознаваме себе си и шанс да погледнем на света под различен ъгъл. От нас се изисква само да се научим да ги използваме правилно.Видяно 3941 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *