Какво знаем за скоростта на светлината?

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Скоростта на светлината и пространство-времето, обяснени… почти.

262673.150113_mb_lichtgeschwindigkeitСкоростта на светлината във вакум е 299 792 km/s. Това изглежда много бързо за мащабите с които сме свикнали тук на земята, но погледнато на фона на вселенските ширини – това си е направо отчайващо бавно. Например, ако се движим със скоростта на светлината, ще са ни необходими цели 45 минути за да изминем разстоянието от Слънцето до Юпитер – едва петата планета в Слънчевата система. Изглежда светлината не е толкова бърза. Да не споменаваме други отдалечени звезди или пък галактики.

Според Специалната теория на относителността на Айнщайн, колкото повече се доближаваме до скоростта на светлината, толкова повече времето се забавя. Ако евентуално стигнем скоростта на светлината, времето за нас ще спре. Сигурно се досещате какво следва от тук? Ако надхвърлим скоростта на светлината, времето за нас ще започне да тече на обратно, което автоматично ще изпрати причинно-следствения свят в тръстиката.

В последно време някои учени предполагат, че колебанията на квантовия вакум могат да са причина за постоянната и определена скорост на светлината. Както знаем, така наречения вакум – абсолютното празно пространство, не е съвсем празно, то кипи от вероятностни частици, които се появяват от нищото и изчезват пак в нищото. Квантовото състояние на вакума може да оказва съпротивление върху скоростта на светлината. Но, за сега това е само една хипотеза.

Друг важен момент е, че нищо притежаващо маса не може да стигне 100% от скоростта на светлината, камо ли да я надхвърли. Това е така, защото с нарастване на скоростта се увеличава и кинетичната енергия (инерцията), и ако обект с маса различна от нула се движи със скоростта на светлината, неговата кинетична енергия би нараснала до безкрай. Или, ще ни е необходимо безкрайно количество енергия за да ускорим обект с маса до скоростта на светлината. И обратното също е вярно – ако нещо няма маса, то не може да се движи по-бавно от скоростта на светлината.

Това са основните пречки да не можем да достигнем скоростта на светлината – защото сме изградени от материя и имаме маса, и защото иначе бихме счупили реалността. Но какво се движи със скоростта на светлината? Фотоните – частици без маса. Всъщност, ако приемем светлината (фотоните) като универсален носител на информация в пространството, нещата стават малко по-лесни за разбиране, дори забавни. Нищо че излиза, че живеем в миналото.

Тези следствия и ограничения не са просто математически, те са фундаментални за физиката на реалността, и дори предшестват трудовете на Айнщайн. Ако се чудите от къде той стига до идеята за относителността и защо скоростта на светлината трябва да е константа, разгледайте Лоренцови трансформации.

Но до тук нищо от написаното не обяснява какво ще се случи ако приемем, че скоростта на светлината е безкрайна; че възприемаме в реално време случващото се в пространството около нас. Това няма ли да реши всички проблеми? Ами всъщност – не, никак даже. И това е така, защото това автоматично би изключило съществуването на пространството, разстоянието което трябва да изминава светлината няма да съществува, следователно всичко ще се случи за 0 време. Иначе казано, нищо не би съществувало, защото всичко вече да се е случило и приключило.

Ако допуснем че вселената има смисъл, т.е. нещата в нея се случват според фундаменталната физика и следват принципите на причинно-следствената реалност, изглежда тогава има смисъл и светлината да е с определена константна скорост. Както ние правим всичко възможно за да удължим съществуването си, така и Вселената поставя някои ограничения за да не изтече времето за един миг и нищо да не разберем от цялата работа.

Но истински забавните въпроси са, дали скоростта на светлината винаги е била една и съща? И как това би се отразило върху нашите разбирания за възрастта й?Видяно 592 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *