Израелски учени създадоха злато в лаборатория

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Учени от университета Технион в Израел успешно създадоха изкуствени златни кристали. Откритието е направено от Мария Койфман-Христосов /Koifman-Khristosov/ под ръководството на професор Боаз Покрой /Boaz Pokroy/.

Izraelski-ucheni-sazdadoha-zlato-v-laboratoriyaСъздадени са единични кристали злато с порьозна повърхност, които имат предимства пред поликристалите, тъй като в този случай липсва връзката между ядрата. Тези предимства включват механична здравина, висока устойчивост на топлина и повишена проводимост на електричество и топлина.

Единичните кристални структури се срещат в различни материали – например диамантите са един кристал въглерод. Съществуват и кристали с различни форми, които на външен вид не приличат на кристални структури.

Изкуствени кристали се характеризират с гладки фасети. До този момент кръгли и порьозни кристали, като новосъздаденото злато, не са произвеждани в лаборатория, тъй като процеса е изключително комплексен и е научно и инженерно предизвикателство.

„Създадохме изкуственото злато е чисто научна цел, но чистотата на новия материал със сигурност има множество потенциални приложения.“ – казва Койфман-Христосов.

Техниката, която израелските учени използват е иновативен процес – термално третиране на тънки слоеве злато и германий. Третирането създава течни капки с размери десетки микрона. Охлаждането на капките позволява на златото да кристализира, създавайки единично ядро, правейки възможно формирането на порьозен кристал. След изследване на получения материал се разкриват каналчета с размери десетки нанометри.Видяно 663 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *