Изображения на мозък под влияние на LSD

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Izobrazheniya-na-mozak-pod-vliyanie-na-LSDСлед повече от 50 години, трудният за разбиране ефект, който ЛСД /LSD/ оказва вече е документиран от модерни скенери и дава на учените безпрецедентен поглед върху работата на мозъка под въздействие на най-мощния синтетичен наркотик.

Инжектирана доза на доброволци отприщва различни промени, които изменят активността и връзките между областите в мозъка. Това дава на учените нови теории за визуалните халюцинации и чувството на единство с вселената, които веществото поражда. Скенерите разкриват, че доброволците виждат картини, създадени от различни части в мозъка, а не само от визуалния кортекс в задната част на главата, който обикновено е отговорен за обработване на визуалната информация. Под влияние на LSD, различни отдалечени области в мозъка започват да комуникират помежду си, а други с утвърдени връзки, стават по-разтоварени, което води до усещането за единство с вселената и загуба на идентичност – загуба на егото.

Според Дейвид Нът /David Nutt/, държавния наблюдател по наркотиците и професор по невро-психо-фармакология в Кралския колеж в Лондон, казва че учените са чакали цели 50 години за този момент.

„Това за неврологията е като Хигс-бозона за физиката. Не знаехме как се случват тези възвишени моменти. Пътят до едно такова изследване е твърде труден. Учените или се страхуват, или не искат да се занимават е огромните пречки пред подобно изследване.“ – споделя Нът.

LSD, или диетиламид на лизергиновата киселина, се синтезира за първи път през 1938 година, но изключителните му психотропни свойства не стават известни до 1943. През 50-те и 60-те наркотика има огромно влияние върху психологически и психиатрични изследвания, но след като се превръща в средство за креативност и повлиява поп културата, през 60-те бива забранен.

Забраната на LSD има моментален ефект върху научните проучвания и така ефектите, които причинява на мозъка и потенциалното терапевтично приложение никога не биват изследвани. Последното проучване е направено с кампания за събиране на средства и фондацията Бъркли, която изследва психоактивни вещества.

Нът и колегите му канят 20 физически и психически здрави доброволци да участват в клинично проучване в рамките на два отделни дни. Единия ден получават инжекция 75 микрограма LSD, а другия ден – плацебо.

С помощта на три различни сканиращи технологии учените измерват кръвния приток, функционалните връзки между мозъчните комуникационни мрежи, и мозъчните вълни на доброволците, съответно с прием на наркотик или плацебо.

Според скенерите, доброволците „виждат със затворени очи“, но картините, които описват са от вътрешния, въображаем свят, където въображението се опитва да състави визуално смислов образ от постъпващата информация през другите сетивни канали. В този процес участват множество области от мозъка, дори когато очите на доброволеца са напълно затворени.

Под влияние на наркотика мозъчните мрежи, отговарящи за зрение, внимание, движение и слух стават почти едно цяло, което изглежда като един обединен „супер мозък“. В същото време други утвърдени мрежи се разпадат. Скенерите показват загуба на връзка между области като парахипоталамус и ретросплениален кортекс.

Тези ефекти подкрепят друго състояние на съзнанието, което често се свързва с LSD, и чувството на единност с природата.

„Подобни преживявания понякога се свързват с религиозни или спиритични ритуали, и се асоциират с подобряване на състоянието като цяло, след отминаване на ефекта от субстанцията.“ – казва Нът.

LSD може да се разглежда като средство за преобръщане на ограниченото мислене, което развиваме като възрастни. Може да се използва за нещо като рестарт – да разруши деструктивни модели на мислене и да отвори съзнанието за други възможности. Проучването може да постави основите на използването на LSD или подобен химикал за третиране на психиатрични разстройства. Според Нът наркотика може да се използва за промяна на моделите на мислене, наблюдавани при депресия и зависимост.

„Най-накрая разкриваме мозъчните механизми и потенциала на LSD, не само за да лекуваме, но и да задълбочим разбирането ни за съзнанието като цяло.“ – казва Аманда Фийлдинг /Amanda Feilding/, директор на фондацията Бъркли.Видяно 1004 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *