Излизане извън тялото – експерименти и доказателства

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Вселената е пълна със загадки, които предизвикват настоящето разбиране за света. В „Отвъд науката“ събираме истории за тези странни явления, които стимулират въображението и отварят съзнанието пред невиждани възможности. Верни ли са те? Вие решавате.

OBE1В Nottingham Trent University, Великобритания, тече ново изследване целящо да разбере по-добре извън телесното преживяване – OBE [Out of Body Experience]. Преживяване, при което човек има усещането, че временно съзнанието му се отделя от физическото тяло, а обстоятелствата около опита и придружаващите усещания варират.

В направените проучвания 85% от анкетираните хора споделят, че чуват силен шум в главата си, когато започва тяхното преживяване извън тялото. Някои от хората, които трупат опитност извън тялото твърдят, че духът им излиза от тялото по тяхна воля, докато други казват, че усещането е все едно някой да ги дърпа в задната част на главата, като това обикновено е съпроводено със странното усещане за парализа.

Д-р Чарлз Тарт допринесъл в значителна степен за изследванията на OBE. Като психолог-експериментатор в Университета Дейвис в Калифорния, той наблюдавал OBE като проследявал моделите на мозъчните вълни [електроенцефалограма] в лабораторна среда. Първият пациент на Тарт, Робърт Монро, демонстрирал REM [бързо движение на очите, което подсказва за наличието на сънища] и наблюдение от разстояние. По-късно Монро написал собствени книги, като „Пътуване извън тялото“, в която подробно разглежда това изследване. Доказателство за наблюдение от разстояние, получено чрез пациенти четящи бележки поставени във физически отделени от лабораторията стаи, се оказало от голямо значение за напредъка в изучаването на това крайно необичайно от научна гледна точка явление.

Жена напуска тялото си, вижда цифри в съседна стая

Тя се е намирала в стая, в която нямало нищо друго освен легло, рафт, стенен часовник и прозорец за наблюдение, откъдето д-р Тарт наблюдавал. Към главата й били прикрепени електрически устройства, които отчитали мозъчната й активност.

Забележително при това OBE е, че тя била в състояние да напусне физическото си тяло, докато д-р Тарт наблюдава от съседната стая, и да прочете 5-цифрено число на лист хартия, поставен на рафт в ъгъла на стаята. Числото се намирало на значително разстояние над леглото – не можела да го види дори и изправена. След събуждането си обаче, тя споделя с д-р Тарт правилното число, което видяла докато била завързано към легло под наблюдение. Преди и по време на нейното OBE се записват ЕЕГ, REM [Rapid Eye Movement – една от фазите на съня] и галваничната реакция на кожата, като се отчитат значителни изменения по времето, когато тя е извън тялото си. Нейният случай на OBE е добър пример за “вертикална перцепция”.

Моите наблюдения за период от няколко месеца са, че тя е човек, в някои отношения доста зрял и проницателен, а през времето на OBE изключително обезпокоена психологически личност. Загубите й на контрол и опитът извън тялото, много лесно биха могли да бъдат припознати като симптоми на шизофрения. – д-р ТартВидяно 973 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *