Златното сечение – хармония и ред в материята

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Сакрално число, по-древно от света.

fibonacci1Има нещо общо между древногръцки и ренесансови художници, астрономи от 17 век и архитекти от 21 век – те всички се позовават на златното сечение, познато още и като златна пропорция, златен коефициент или божествена пропорция. И по-точно, това е числото 1.61803399, изписвано с гръцката буква фи, което е смятано за уникално заради математическите си свойства, присъствието си в природата, и приноса му за достигане на перфектна архитектурна композиция.

Според астрофизикът Марио Ливио: Някои от най-великите умове на всички времена в математиката, от Питагор и Евклид в древна Гърция, през средновековния италиански математик Фибоначи и ренесансовия астроном Йохан Кеплер, до съвременни учени, като оксфордския физик Роджър Пенроуз, са прекарвали безсънни часове над това просто сечение и свойствата му. Но възхищението от златното сечение не се ограничава само при математиците. Биолози, художници, музиканти, историци, архитекти, психолози и дори мистици са изследвали и дискутирали из основи неговото широко разпространение и проявление. Всъщност съвсем спокойно може да се твърди, че златното сечение е вдъхновявало мислители от всички сфери така, както никое друго число в историята на математиката.

В математиката и изкуството, две величини са в златно сечение, ако съотношението им е същото като съотношението на сбора им към по-голямата от двете величини. Когато става въпрос за златна пропорция в две измерения, това обикновено се представя като обикновена спирала, която е дефинирана от серия квадрати и дъги, всеки от тях формиращи “Златен правоъгълник“.

Нараства интереса към този символ, поради начина, по който златната спирала представлява модели на растеж, наблюдавани в природата, а пропорциите много напомнят на тези в човешкото тяло. И така, тези прости спирали и правоъгълници са използвани за предположението на съществуващ универсален ред във вселената и са наречени „златни“ или „ божествени“.

Златното сечение в историята

Златното сечение е възхищавало западни интелектуалци с най-различни интереси за поне 2 400 години. Най-ранният паметник на културата, за който е известно, че е построен по това привлекателно число са статуите в Партенона, Гърция, датиращи между 490 и 430 пр.н.е. В същото време, мнозина са на мнение, че използването на сечението датира от много по-рано и древните египтяни са били много добре запознати със свойствата на това уникално по същността си число.

Според някои историци, египтяните са мислели, че числото е свещено и именно затова заема важно място в тяхната религия. Те са използвали златното сечение в построяването на храмове и гробници. И в допълнение го намирали приятно за окото. Използвали го в начина си на писане и подредбата на храмовете си. Египтяните са били наясно, че са използвали именно златното сечение, но го наричали „божествено“.

Първата писмена дефиниция на златното сечение датира от периода, когато гръцкият математик Евклид (325-265 пр.н.е.) описва, както той го нарича „изключително средно число“. Уникалните свойства на сечението се популяризират обаче през 15 век, когато естетиката е била важен компонент от ренесансовото изкуство и геометрията е изпълнявала едновременно практически и символни функции. Както пише известният математик, астроном и астролог Йохан Кеплер (1571-1630):

„Геометрията има две съкровища: едното е теоремата на Питагор, а другото е делението на линия в съвършена и златна среда; първото може да сравним със злато, а второ – с безценен скъпоценен камък.“

Златното сечение в архитектурата

Много художници и архитекти са съобразявали пропорциите в работата си за да се доближат до златното сечение, вярвайки ,че така крайния резултат би бил естетически по-приятен. Използвайки пропорцията навсякъде, един архитект може да направи дизайн на дръжка на врата, която подчертава приятно вратата, която пък от своя страна подчертава стената и т.н. И дори много повече – златното сечение е използвано за фасадите на известни сгради – от Партенона до съборната джамия в Кайруан, та чак до съвременни забележителности като операта в Сидни и националната галерия в Лондон.

Златното сечение в съвременния свят

Много от книгите написани в периода 1550-1770 г. и илюстрациите в тях, както и разположението им върху страниците следват златното сечение. Това се използва и до днес, не само в размера на книгите, също така и на картички, карти за игра, плакати и снимки. Човешкият визуален спектър е със златна пропорция, което води до направата на най-добрия размер екрани – 16:9. Използва се широко и при дизайна на автомобили, опаковки и дори уебстраници като фейсбук.

Златното сечение и красотата

Много учени са опитвали да дефинират красотата и какво прави хората грозни. Проведени са изследвания с хора от ралзични раси, при които като най-красиви се определят лица с пропорции максимално близки до златното сечение, независимо от раса или пол. През вековете и при различни културни групи резултатите са същите – Клеопатра е само един пример.

Златното сечение в природата

Може би най-изненадващото за златното сечение е, че може да се наблюдава в нормално възникващи феномени в природата. Златно сечение е добре изразено при местоположението на клоните по дънера на дърво, както и жилките на листата. Може да се види също така в скелетите на животни и хора, и разположението на нерви и вени. Дори и в пропорциите на химични съединения и геометрията на кристали. То е около нас и във нас, и по тази причина немският психолог Адолф Зайсинг (1810-1876) го нарича „универсален закон“:

„Във който се съдържа основния принцип на всички, борещи се за красота и съвършенство, в светове на изкуство и природа, и който прониква, като доминиращ спиритичен идеал, всички структури, форми и пропорции, независимо космични или лични, органични или не, звукови или светлинни, и което намира пълната си реализация, обаче, в човешка форма.“

В резултат на уникалните качества на златната пропорция, мнозина я виждат като божествена или свещена, и като прозорец към по-добро разбиране на красотата и духовността в живота, разкривайки скрита хармония и свързаност във толкова много неща, които виждаме навсякъде.Видяно 402 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *