Земното магнитно поле може да се обърне за по-малко от век

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Според ново проучване земното магнитно поле може да се обърне за много по-кратък период от колкото се смяташе преди.

Zemnoto-magnitno-pole-mozhe-da-se-obarne-za-po-malko-ot-vek1През периоди от милиони години магнитните полюси на земята могат да се обърнат така, че стрелката на компаса да показва юг, а не север. Съществуват множество спекулации, че подобно събитие може да се случи съвсем скоро. Има налични доказателства, които показват, че последния път, когато това се е случило, е било много по-скоро от предшестващия път, което води до предположение, че наистина това събитие наближава.

Данните за подобни събития, наречени геомагнитни инверсии, са записани в магнетизирани вулканични скали, които запазват поляризацията на земното магнитно поле по времето, по което са се охлаждали. Средно смяната на полюсите се случва на всеки 450 хиляди години, като последно това се е случило преди 786 хиляди години, т.е. вече закъснява, въпреки, че според друга теория последната смяна на полюсите е била преди 40 хиляди години.

Един много важен въпрос е колко бързо може да се случи това. Докато едно проучване предполага, че полюсите се изместват с един градус на ден, според повечето този процес отнема между хиляда и десет хиляди години.

Предизвикателство се оказва последната теория, че последното обръщане на полюсите, познато като обръщане на Брюне-Мутуяма, случило се преди 786 хиляди години, е отнело по-малко от век.

Авторите на тази теория – асистент Кортни Спрейн и професор Пол Рен от университета Бъркли, не са първите, които предполагат подобно скоростно преобръщане на полюсите, но Спрейн твърди, че доказателствата, открити в долината Сулмона, Италия, източно от Рим, са красноречиви.

„Палеомагнитните изследвания са направени много добре. Това са едни от най-запазените и добре описани данни за това какво се случва при геомагнитна инверсия и колко бързо се случва тя.“ – казва Спрейн.

Вулкани в областта, включително Сабатини и Везувий, са изригвали често по време на смяната на полюсите, и променящото се магнитно поле може буквално да бъде наблюдавано в развитие, докато са се отлагали седиментните скали. Аргоново изотопно датиране е позволило на Спрейн и Рен да установят възрастта на слоевете пепел много по-прецизно от когато и да било преди.

„Невероятно е как от обърната поляризация преминаваме към нормална, без никакъв междинен пласт прах помежду им, което означава, че се е случило много бързо, може би за по-малко от сто години. Не знаем дали следващото обръщане ще се случи пак така изненадващо, или пък не.“ – казва Спейн.

Вследствие на обръщането на полюсите се наблюдава продължил 6 000 години период на нестабилност. И тъй като е известно, че магнитното поле на Земята отслабва в момента и промените в ориентацията му се ускоряват, напълно е възможно съвсем скоро да изпитаме нещо подобно, макар да не е известно какво го предизвиква.

Наближаваща смяна на полюсите може да обрисува катастрофални сцени на армагедон в умовете на мнозина, предвещаващи всевъзможни бедствия, като например масово измиране в резултат на космическа радиация. Факт е обаче, че при предишни промени на полюсите никакви подобни събития не са се случили. Единствено би била застрашена електрическата инфраструктура, и то от слънчеви бури, които се случват и в момента.Видяно 469 пъти  •  

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *