Звуци от звездите могат да ни разкажат повече за образуването на Млечния път

 · Добавено: · Обновено:

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Астрофизици от Бирмингамския университет са записали звуците на някои от най-старите звезди в Млечния път.

milky-wayС помощта на техника, наречена астеросеизмология, екипът анализирал данни, записани от мисията на НАСА „Кеплер/К2“, за да проучи резонантните трептения на звезди в кълбовидния звезден куп Месие 4. Това е група от звезди на възраст около 13 млн. години, разположена на 7200 светлинни години от Земята в съзвездието Скорпион.

Звуковите вълни, затворени в недрата на звездите, ги карат да пулсират и трепкат, което предизвиква слаби, но възможни за наблюдение промени в яркостта на излъчваната от тях светлина. Следенето им дава възможност на специалистите да определят честотите на тази своеобразна звездна музика и съответно структурата на звездата. Техниката позволява на астрономите да изчислят масата и възрастта на дадена звезда по-точно, отколкото с измерване на яркостта й, и отваря врата към проучването на най-ранната история на нашата галактика.

„Много се вълнуваме заради възможността да чуем някои от звездните реликви от ранната Вселена. Звездите, които изучаваме, наистина са живи фосили от времето, когато се е образувал Млечния път. Сегаа се надяваме да успеем да разгадаем тайните на формирането и еволюцията на спиралните галактики, каквато е и нашата.“

, казва д-р Андреа Милио от факултета по физика и астрономия към Бирмингамския университет.Видяно 497 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *