За болката, хората и животните

 · Добавено: · Обновено:

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Животните със сигурност изпитват физическа болка, но дали са в състояние да възприемат и емоционалните страдания, както ние хората умеем?

Болката е комплексно усещане, включващо сензорни и емоционални компоненти – не става въпрос само за физическото възприятие, но и как самата болка ни кара да се чувстваме. Именно тези неприятни чувства на страдания, хората асоциират с болка.

Болката като субективна емоция може да се усети дори при отсъствие на физическа травма, а степента ѝ може да варира в зависимост от присъствието на спомени и допълнителни емоции – като страх и стрес. Болката също така може да има различни измерения, например често се описва по скалата от 1 до 10. Но всяка болка има различен характер. Болката от боцкане с игла е много различна от зъбобол, счупен прешлен или родилните болки. Всеки познава болката, но личното й преживяване, дори и в еднакви ситуации, е строго индивидуално.

За болката, хората и животните-2

Болката не е нещо лошо – функцията й е да ни предпазва от последващи увреждания, или ни помага за оздравяването, като например ни пречи да стъпваме на изкълчения крак. Ако обаче не се възприема правилно, може да окаже отрицателен ефект върху живота, като предизвиква страх, гняв, безпокойство или депресия – все емоции, които от своя страна засилват страданието.

Болка при животните

Усещането за болка и процесите свързани с болката са изключително сходни при хора и бозайници. Съществуват сходства дори при поведението им, например много индивиди спират комуникацията, хранят се по-малко или по-рядко, стават по-шумни, а пулса се повишава. Способността на животните да страдат като чувствителни същества е призната в много страни и залегнала в законодателството.

Разбира се някои аспекти от преживяването и признаците на болка не са същите. Но различията идват от основните характеристики на видовете. Животните не могат да комуникират вербално. Кучетата могат да скимтят и да показват промени в поведението си, но как стоят нещата при зайчета, котки, костенурки, коне или риби?

Често животните се осланят на хората да наблюдават и разпознават болката им, и да определят колко е силна и как се отразява тя. Без способността да разбират успокояващи думи, например че няма нищо страшно в предстоящата операция за лекуване на счупен крак, че и болката, и травмата ще останат в миналото, животните може да страдат дори много повече от хората.

За болката, хората и животните-3

Животни и птици с клинични признаци за болка, като куцане, предпочитат да консумират храна, съдържаща аналгетици, пред необработена храна.

Известно е, че не само кучета и котки страдат от болка. Съществуват доказателства за наличието и отрицателния ефект на болка при овце, говеда, прасета и коне, както и много други видове. Справянето с болката при животни, които отглеждаме за храна е също толкова сложно и важно, колкото и при тези, които имаме за другарчета.

Важно е да се знае, че всеки вид демонстрира болка и променя поведението си по различен начин. Животни в ролята на плячка например не са склонни да известяват хищниците за повишена уязвимост. Кучетата могат да станат агресивни, или пък кротки, или да престанат да общуват. Овцете от друга страна, може изобщо да не променят поведението си.

Учените дори откриват прилики в лицевото изражение между различни животни и хора. Подобна информация е важна за откриване на начин за измерване на болката, за да можем правилно да я третираме, както и при разработки на нови болкоуспокояващи. Подобен инструмент за измерване на болка е скалата Глазгоу.Видяно 1011 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *