Защо хората искат да ядат бебета и да щипят животни?

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Днес видях във фейсбук снимка на бебето на една приятелка. Нищо особено, ще кажете, там е пълно с такива. Зачетох коментарите, от които поне половината бяха на тема как авторът изгаря от желание да изяде това бебе, цитирам: „Ау, да го изпапкаш!“, „Ще му изям бузките сладки“ и други подобни.

Zashto-horata-iskat-da-yadat-bebeta-i-da-shtipyat-zhivotni-11След това, когато се срещнах с въпросната приятелка и бебето, всички срещащи ги хора щипеха горкото бебе по бузите и го пляскаха по дупето в знак на неизмерната си любов, както и факта, че много от тях използваха в разговора си с невръстното фрази, по-подходящи при хранене, като „ам-ам-ам“. Забелязвам, че подобно поведение се проявява и към малки сладки животинки, които би трябвало да умиляват хората и да предизвикват по-скоро желание за закрила на малкото възхитително същество, а вместо това се проявява подобна агресия.

Оказва се, че подобно поведение е напълно нормално, и сбърканият е този, който не иска да яде бебета и да малтретира малки сладки котенца в знак на обич. И не само, че изразяваме това желание вербално, но и допълваме с физически действия. Когато на хора са показвани снимки на очарователни животни, се оказало, че доброволците изпукват с около 50 % повече балончета на противоударния опаковъчен найлон с балончета в сравнение с тези, които са гледали снимки на нормални възрастни животни със сериозни изражения.

Това проучване е проведено в университета Йейл. Цитираме резултатите:

„Това е един вид състояние на афект в резултат на нещо много високо позитивно, което граничи със загуба на контрол, просто не можеш да устоиш.“ – казва Ребека Дайър, провела изследването.

Според друго проучване, специално обръщащо внимание на бебета, се оказало, че миризмата на бебе провокира всъщност хората, и особено майките да желаят да нахранят бебето, а не себе си със него. Да, ама фейсбук не мирише, поне не в буквалния смисъл, т.е. това не е обяснение. Освен ако не допуснем, че дори само при вида на бебе, макар и на снимка, това се асоциира автоматично с миризмата, така както ако видим рози на снимка, като че ли и можем да ги помиришем.

Защо хората искат да ядат бебета и да щипят животни-2

Като цяло учени не могат да стигнат до отговора защо точно малки пухкави или не същества с големи очи предизвикват агресия, един възможен вариант е, че в желанието си да се грижим за нещо очарователно малко се престараваме, като дете, което си играе с котенце, опитвайки се толкова силно да не го нарани и да го притежава, че накрая го стиска твърде силно или му дърпа опашката и бива възнаградено за безмерната си любов с одраскване. Доказано е, че щом видим нещо беззащитно, автоматично у нас се появява желание да го закриляме. А определението за това, кое е „сладурско“, е свързано с пропорциите – несъразмерно по-голяма глава и любопитни очи ни напомнят за нашите собствени бебета.

По същия начин когато видим нещо толкова сладко (ето, и думата ни е свързана с храна!), което неистово и на мига искаме да притежаваме и да се грижим за него, а не можем, защото е само на снимка във фейсбук, по някакъв начин ни фрустрира, а фрустрацията води до агресия.

Друго обяснение на явлението е, че като цяло изразяването на много високо позитивна емоция може да изглежда като изразяване на негативна такава, като например плача от щастие. Това обикновено се получава, когато нивото на емоцията е толкова високо, че направо не знаем как да реагираме, така както се разплакват току-що обявените за победители, така както уж ликуващия боксьор крещи и блъска, получилият Оскар изглежда така, сякаш преживява инфаркт, а тийнеиджърките на концерт крещят сякаш нещо ужасно им се случва в този момент.

Очевидно прекалено силните емоции са трудни за изразяване, то е сякаш човека е изпаднал в шок. Затова и например по-възрастни хора с по-улегнали емоции реагират по-сдържано на предозиране с очарователни умиляващи същества.

Като цяло желанието за изпапкаш същество, разтапящо сърцето, не е кой знае колко странно, ако се заровим в трудовете на доктор Фройд. Ние по принцип изразяваме привързаност с устата си, с говора си, а и като целуваме с нея, т.е. разстоянието между реално ядене и целувка не е кой знае колко голямо. А и устните са с изключително голяма сетивност, както и пръстите ни. Затова при вида на котенца, кученца, бебенца и всичко, завършващо на –нца и в друга умалителна форма, нормалната реакция е да искаме да го почувстваме именно с тези си органи – затова галим и целуваме.

Разбира се, че никой не иска целенасочено реално да яде или тормози нещо, предизвикващо „Аууууу, колко е хубавоооо!“. Просто то е толкова хубаво, че даже ни обърква какво точно да направим. И няма нищо по-нормално от щипенето на бузки и папкането на крачета и нежното пошляпкване на дупенца!Видяно 1131 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *