Защо пчелите строят в шестоъгълни структури?

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Знаете ли, че за всеки 100 грама восък пчелите консумират около 750 грама мед?

Honeycombs-and-Bee1Пчелите са доста интелигенти създания – предават съобщения за местонахождението на прашеца спрямо слънцето със сложни танци и движения. Те не само се учат от собствения си опит, но могат да научават нови неща и само като наблюдават колегите си. Освен това тези малки приятелчета се оказва, че са също и много добри математици. По пътя на сложната си еволюция са намерили оптималния начин за съхраняване на максимално количество енергия в минимален обем. Тази природна оптимизация може да се наблюдава много ясно в хексаедърната структура на восъчните им пити.

Пчелният восък се формира от пчелите работнички, които го отделят благодарение на осемте си восъчни жлези разположени на коремните сегменти. Първоначално пчелния восък бива отделен от жлезите под формата на восъчни пластинки, бистри и безцветни като стъкло. Восъка става непрозрачен едва след сдъвкване от работника пчела и става все по-жълт или кафяв след добавянето на прашецови масла и прополис. И тъй като за пчелите произвеждането на восък е доста скъп процес – за всеки 100 грама восък те консумират около 750 грама мед – те трябва да са сигурни, че не прахосват ресурсите си напразно. Тайната им е скрита в геометричната структура на техните килийки.

Пчелните пити, които са както жилище, така и гнездо за пчелите, се състоят от два вертикални слоя шестоъгълни килийки, допрени с пирамидалните си, съставени от три ромбични плоскости дъна към обща преградка. По този начин пространството се използва максимално ефективно за структурата на гнездото.Видяно 760 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *