Защо няма змии в Ирландия?

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Легендата разказва, че през V век свети Патрик унищожил всички змии в Ирландия, като ги издавил в морето. Змии могат да се срещнат почти на всяко друго място по света, какво тогава прави Ирландия специална?

Zashto-nyama-zmii-v-IrlandiyaИстината е, че Ирландия никога не е била обитавана от змии. Тя е остров, разделен от сушата от море, което е трудно преодолимо препятствие за сухоземно животно. За морските змии изглежда не би било проблем освен, че те са топлолюбиви и ледените води на океана по тези ширини не им понасят.

Англия също е остров, но има змии. Дълго време нито една от двете държави не е имала змии. Ледената епоха прави тези острови негостоприемни за влечугите, които са студенокръвни и разчитат на топлината на околната среда. Когато глетчерите се отдръпват преди около 10 000 години, оставят сухоземна връзка между Европа и Англия, както и между Англия и Ирландия. Топящите се ледници изолират Ирландия от континента преди 8 500 години, докато Англия остава свързана със сушата за още 2 000 години. Така животински видове от Европа разполагат с повече време да колонизират острова, като едва три вида змии успяват. Нито един вид не успява да стигне до Ирландия и няма открит нито един фосил от тези влечуги.

Други острови, които нямат змии са Нова Зеландия, Хавай, Гренландия, Исландия и Антарктика. Липсата на змии е изненадваща при темповете на развитие на пазара на домашни любимци, както и способността на змиите да се превръщат в инвазивен вид.

В Гуам, инвазивен вид кафява змия става такава напаст, че заплашва да унищожи местните птичи популации и властите се принуждават да вземат мерки. През декември 2013-а, за четвърти път хеликоптери хвърлят мъртви мишки из Гуам. Мишките са „подправени“ с достатъчно висока доза ацетаминофен, за да убие змия. Въпреки че операцията е успешна, това е само временно решение.

Възможно е един ден Ирландия да се изправи пред същата опасност. Не е изключено в Ирландия да се появяват различни видове змии, тъй като отглеждането им като домашни любимци не е забранено, както е в Хавай, Нова Зеландия и Исландия. Засега няма данни за разпространението им в природата.Видяно 3292 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *