„Заслепени“ мравки показват на учени как работи тяхната навигация (+видео)

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

blindfoldedantsМравки в пустинята Сахара са развили с течение на времето механизъм за навигация, когато излизат от мравуняка, за да се ориентират в горещата среда. Този механизъм е жизненоважен за тяхното оцеляване, тъй като температурите в пустинята се изключително високи и ако не притежават този механизъм, могат да се изпържат в горещината, търсейки пътя към мравуняка. 

По-ранни изследвания показват, че насекомите броят стъпките си, когато излизат от гнездото, за да могат по-лесно да се върнат обратно, но изследване, публикувано в списание Science, доказва, че те също така могат да се върнат обратно като използват единствено зрението си. Те използват механизъм, наречен „оптично течение“, което използваме и ние. По този начин изчисляваме разстоянието, което сме изминали, когато се движим по-бързо от обикновено, например в кола. За да разберат как мравките всъщност използват своята навигация, учени „заслепили“ мравките за определено време. Опитните мравки, които са излизали от мравуняка стотици пъти, са се върнали без проблем, защото са преброили стъпките, които са извървели от излизането си от мравуняка. Но когато една млада мравка излиза извън мравуняка, тя е съпровождана от по-възрастна мравка, за да усвои техниките, които са й нужни за по-нататъчното й оцеляване. Тези млади мравки не са успели да се върнат заслепени, а чак след като ефектът от заслепяването е преминал. Учените за изненада установяват, че зрението при мравките всъщност не играе второстепенна роля в навигирането, а една от главните. Те смятат, че мравките са успели да развият два механизма за навигация – броенето на стъпки и оптичното течение, за да се справят с неблагоприятните условия за оцеляване в пустинята.Видяно 1343 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *