Загадката на човешкия интелект

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

За първи път в историята учени определят и измерват интелекта. Как?

indexИсторията започва, когато учени от катедрата по компютърни науки към Университета в Уоруик във Великобритания се опитват да опишат динамичните функции на мозъка. Целта е да покажат кои точно дялове си взаимодействат едни с други, така че да се зароди интелект. Проф. Цзянфен Фен, ръководител на екипа с английско и китайско участие, показва, че колкото по-разнообразна и променлива е невронната структура на мозъка, толкова по-често различните дялове в него си взаимодействат. Нещо повече: толкова по-голям е и коефициентът на интелигентност на съответния индивид и толкова по-креативен е той/тя. По-пълното и точно разбиране на човешкия интелект и неговото пораждане би могло да доведе до бърз напредък в областта на изкуствения интелект (ИИ). За момента ИИ – системите не разполагат с адаптивност, която е съществена за нарастването на човешкия мозък и заучаването на нови умения. Работата на проф. Фен открехва вратата за рабиране на динамичните функции на мозъка, което може да се използва при създаване на невронни компютърни мрежи, способни да се учат, адаптират и нарастват. Новите резултати имат приложение и към разбиране на менталните проблеми и разтройства. Различни степени на взаимосвързаност са наблюдавани при пациенти с шизофрения например. Ако познаваме причината за подобни състояния, ще сме по-близо до евентуалното им лечение.

Изследванията с магнитен резонанс на мозъците на хиляди хора показват, че дяловете, свързани с обучението и развитието, показват голяма степен на променливост. Тези дялове често сменят невронните си връзки към други, понякога в течение на минути, дори секунди. От друга страна дялове, несвързани с интелекта – например сензорно-моторните области показват малка адаптивност и променливост.

„Човешкият интелект е гореща и все още загадъчна тема. Нашето проучване, в комбинация с новите техники на заснемане на мозъка, отваря нови изследвания в областта на ИИ и към разбирането, диагностицирането и евентуалното лечение на ментални заболявания като шизофрения или депресия.“

, разказва проф. Фен.Видяно 2955 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *