е-Diesel – дизелово гориво от въглероден диоксид и вода?

 · Добавено: · Обновено:

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Автомобилният гигант Audi създаде дизелово гориво, направено от вода, въглероден диоксид и възобновяеми енергийни източници. Кристално чистият дизел вече се използва в автомобила на федералния министър на образованието и науката Йохана Уанка.

Създаването на това гориво е огромна стъпка за транспорта, но фактът, че е дело на автомобилна компания е още по-вълнуващ. Компанията вече е изградила завод за производство на синтетичния дизел, който произвежда по 160 литра на ден.

Audi eDiesel

Основния продукт, който се използва – наричан „синя суровина“, е създаден в процес от три стъпки. Първата стъпка е набавяне на възобновяема енергия, например от вятър, слънце или водни централи. Тази енергия се използва, за да се разложи водата на кислород и водород чрез процеса електролиза.

Водородът след това се смесва с въглероден оксид, преобразуван от въглероден диоксид, извлечен от атмосферата. При висока температура и налягане, двете съединения реагират, създавайки въглеродни съставки с дълги вериги, които съставят синята суровина.

След рафиниране, полученият екологично чист дизел може да бъде смесван с обикновен, или използван самостоятелно като гориво за автомобили, без да са необходими модификации по двигателя.

Според анализите на горивото, то не само е екологично чисто, но и има по-висока степен на възпламеняване, в сравнение с фосилните горива. Като цяло енергийната ефективност на e-Diesel е по-висока със 70%. Двигателят също така работи по-тихо, а отделяните замърсители са много по-малко.

Разбира се, с произвежданите в момента 160 литра на ден няма да стигнат за никой. Но от Audi планират изграждането на повече и по-големи заводи, като след развиването на пазара, предполагат, че цената ще бъде около 1 и 1,50 евро за литър, в зависимост от цената на възобновяемата енергия. Така прозрачния дизел ще се превърне в истинска конкуренция на стандартния.Видяно 345 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *