Епигенетика – как средата променя гените ни

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Епигенетиката носи добри новини за всеки, който иска да забави процесите на стареене или има нужда от вдъхновение и мотивация да се храни здравословно, да спортува и да развива хармонични отношения с околните и природата.

DNA31Епигенетиката изучава влиянието на средата върху гените. До преди няколко десетилетия се е смятало, че генетичната информация, предадена по наследство от нашите родители е статична. Дори в езика ни има изрази като: „аз съм с добри гени“ или „имам лош ген“. Учените вече знаят, че еволюцията е много по-сложен процес от колкото се смяташе по-рано, и че едни или други гени могат да се активират или изключат в зависимост от стила ни на живот. Това може да се отрази на здравословното ни състояние – емоции, тяло и психика.

Много от храните, които различни култури по света ценят заради лечебните качества, повлияват здравето ни точно по този начин. От значение за епигенетиката е както физическата активност, така и менталното състояние и нагласа. За разлика от генетичните промени, които отнемат поколения, промените дължащи се на епигенетиката могат да се изразят в рамките на година.

Две групи бременни лабораторни мишки са изложени на влиянието на „бисфенол-А“ [токсична съставка в някои пластмасови изделия], същевременно учените поставят различни диети на групите. Едната група се храни с обикновена храна, докато на другата се дават добавки: витамин B12, фолиева киселина, холин и бетаин от червено цвекло. Мишките, които взимат добавки, раждат мишлета с кафяв цвят на козината, с по-ниско тегло и по-нисък риск от диабет и рак, в сравнение с поколението на другата група мишки, която ражда жълти мишлета с повишен риск да заболяват.

По думите на ръководителя на експеримента, ‘’Храненето не е шега работа! Ние сме отражение на диетите на своите родители, баби и дядовци! ’’Видяно 738 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *