Еволюцията на изкуствените крайници

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

openbionics3-1024x683През последните години протезите се развиват с невероятно темпо. В края на миналата година например американската агенция DARPA създава изкуствена ръка, която с помощта на сензори от въглеродни нанотръби дава на носещия я усещане за докосване. Така че близо ли е моментът, в който за някои хора ще е по-добре да носят протези, вместо истински ръце?

Този въпрос е обсъждан наскоро по време на симпозиум в Лондон, наречен Prosthetics Envy. Организаторите от Virtual Features отбелязват, че „някои хора с ампутирани ръце избират допълнителни функции за протезите си, като например зарядна станция за телефони или пък им добавят елементи за разкрасяване като LED светлини. Подобни „надграждания“ превръщат устройствата в модни аксесоари“.

Все още идеята за доброволно премахване на крайници и замяната им с изкуствени е трудна за възприемане, но пък живеем в свят, в който инжектирането с ботокс за изглаждане на бръчките е нещо съвсем нормално. А само преди 20 години и тази практика изглеждаше далеч от реалността.

Съвсем наскоро производителят на протези Open Bionics показа изкуствена ръка, вдъхновена от компютърната игра Deus Ex, а френският художник на татуировки Джей Си Шейтан Тене, който изгубил дясната си ръка при инцидент, се е сдобил с протеза, която според него е по-добра. Бъдещето на киборгите може би е по-близо, отколкото очакваме.Видяно 739 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *