Древни изобретения, неразгадани и до днес

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Гръцки огън; еластично стъкло; противоотрова за всички отрови; архимедов топлинен лъч; римски цимент и стомана от Дамаск. Само някои от загадъчните древни изобретения.

През вековете различни цивилизации са разполагали със изобретения, които изглеждат съвременно и днес, и изумяват с гениалността си. Някои имат разработен съвременен еквивалент, макар и от скоро, но доста остават загадка.

Гръцки огън – мистериозното химическо оръжие

Гръцки огън – мистериозното химическо оръжие

Византийската империя използва тази субстанция в морски битки от 7 до 12 век. Течността е изстрелвана с бронзови оръдия, и е известно, че гори във вода и може да се загаси единствено с оцет, пясък и урина. Гръцкия огън е широко разпространен, но и до днес не се знае какъв точно е бил химичния му състав. Византийската империя пази ревниво тайната, известна само на малцина. Така с времето рецептата е изгубена завинаги и все още няма точно пресъздаване.

Огъващо се стъкло

Три различни източника разказват са субстанция, позната като vitrum flexile, огъващо се стъкло, но това се оказва недостатъчно за доказване дали подобно нещо наистина е съществувало. Първи за това стъкло разказва Петроний (22 -66 г. сл. Хр.). Той описва майстор на стъкло, който представил на император Тиберий стъклен съд. Майстора хвърлил съда на земята в резултат на което съда не се счупил, а само се деформирал, а майстора го поправил с чукче. Изплашен за девалвацията на ценните метали, Тиберий нарежда майстора да бъде обезглавен и тайната на огъващото се стъкло да умре с него.

Плиний Стари (23-79 г. сл. Хр.) разказва същата история, като уточнява, че може да не е напълно вярна. Дион Касий, починал 235 г. сл. Хр., преразказва историята, но стъкларя според него е магьосник. Когато съда е хвърлен на пода, се счупва, а стъкларя го поправя с голи ръце.

През 2012 година компания за производство на стъкло представя своя прототип на огъващо се стъкло, наречено „Willow glass”. То е устойчиво на топлина и достатъчно огъващо се, за да може да се навива на руло. Оказва се изключително удобно за изработка на слънчеви панели.

Ако горкия римски стъклар наистина е изобретил vitrum flexile, то той е изпреварил времето си с няколко хилядолетия.

Противоотрова за всички отрови

Така наречения „универсален антидот“ срещу всички видове отрови, се твърди, че е бил изобретен от цар Митридат VI, цар на Понт (царувал 120-63 г. пр.н.е.), и усъвършенстван от личния лекар на император Нерон. Оригиналната формула е загубена, но според различни източници в състава на противоотровата влизали опиум, нарязани отровни змии и комбинация от малки дози отрови и техните противоотрови. Ценната субстанция е била наречена Митридатин, на името на откривателя си. Знае се, че Съветския Съюз е имал разработки за създаване на съвременен митрадитин.

Архимедов топлинен лъч

Архимедов топлинен лъч

Гръцкият математик Архимед (около 287-212 г. пр.н.е.) разработил оръжие, което подпалва корабите на врага използвайки фокусирана слънчева светлина. През 2005 година студенти от Масачузетския технологичен институт пресъздават оръжието, използвайки огледала, и успяват да постигнат горене на кораб, но при напълно безоблачно време и неподвижен за 10 минути кораб. Опити правени с медни или бронзови полирани щитове, което вероятно е използвал Архимед, не са успешни. В два епизода „Ловци на митове“ се опитват да направят подобно оръжие, постигат известно овъгляване и ограничено запалване, но температурата не надвишава 210 градуса, а дървото гори при около 300.

През 2001 година е разработено топлинно оръжие, което използва микровълни за да проникне през кожата на жертвата, загрявайки я до около 50 градуса, създавайки усещането, за горене.

Римски цимент

Римски цимент

Огромните структури от римско време, които са запазени и до днес, доказват предимствата, които има римския цимент пред съвременния, който показва знаци за разрушение след едва 50 години. Учени се занимават с римския цимент, за да открият тайната на неговото дълголетие. Оказва се, че тайната съставка е вулканична пепел.

Учени от университета в Калифорния описват колко невероятно комбинацията калций, алуминий, силикат и хидрат споява материала. Процеса на изработката също така отделя по-малко въглеродни емисии, от правенето на съвременен цимент. Недостатъците са, че римския цимент съхне по-бавно, и макар да издържа по-дълго, е по-чуплив от съвременния.

Стомана от Дамаск

Стомана от Дамаск

В средновековието са изработвани мечове от метал, наречен стомана от Дамаск. Тази стомана се е произвеждала в Близкия изток от материали от Азия и е известна с изключителната си здравина. Едва след индустриалната революция става възможно производството на нещо толкова здраво.

Тайната на изработката на стоманата от Дамаск е разкрита наскоро, благодарение на електронния микроскоп. Материала е използван за първи път около 300 година пр.н.е., а знанието за изработката му е изгубено през средата на 18 век.

В производството на стомана от Дамаск са замесени нанотехнологии, тъй като добавяните материали в процеса са имали за цел да създадат химична реакция на квантово ниво. Това е било един вид алхимия. Тайната е именно в материалите от Азия, които добавени в процеса на производство, водят до реакция. Метала създава микроструктури, наречени „въглеродни  нанотръби“, които са тръби от въглерод с изключителна здравина и се наблюдават по повърхността на меча, правейки го невероятно здрав.

Използваните материали са латексови сокове от растения, ванадий, хром, магнезий, кобалт, никел и някои редки елементи, следи от които се откриват в мини в Индия. Това, което се случва през 18-ти век, за да спре производството на стомана от Дамаск, е ,че се променя химичния състав на основните материали, поради намаляването на добива.Видяно 1490 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *