Древен компютър, създаден да предсказва бъдещето

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

В началото на 20 век, гмуркачи изследващи бреговете около Гърция се натъкват на потънало съкровище. Така е открит един от най-известните предмети, който продължава и до днес да вълнува и обърква.

Този 2 100-годишен артефакт, наречен механизма от Антикитира, представлява уред с движещи се части. Наскоро бива изследван със съвременни рентгенови технологии, което позволява откриването на вероятен текст.

Мнозина вярват, че този предмет е уред за отчитане на време, астрономическа активност или спортни събития, но изглежда, че функциите му са били по-скоро предсказващи. Възможно е този, който е използвал уреда да не се е интересувал толкова от това, какво се случва в момента, колкото от това как това би се отразило на бъдещи събития.

През 2006 година професор Майкъл Едмъндс от университета Кардиф провежда изследване на механизма и предсказателните му способности и установява, че астрономическите резултати са абсолютно точни. Едмъндс заявява, че този предмет е с по-голяма стойност от Мона Лиза.

Древен-компютър,-създаден-да-предсказва-бъдещето-2

Механизмът често е наричан първия аналогов компютър, поради качеството и сложността си за онова време. Конструкцията му се основава на теории от астрономията и математиката, развити от гръцките астрономи.

Всички открити фрагменти на механизма от Антикитира се пазят в националния исторически музей в Атина.Видяно 501 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *