Докато сме будни, някои области в мозъка спят

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Учените от Масачузетския технологичен институт откриват процес в мозъка, който позволява отделни малки области в него да се преведат в състояние на дълбок сън, докато останалата част остава незасегната и активна.

Dokato-sme-budni-nyakoi-oblasti-v-mozaka-spyatЕлектрическите импулси, задействащи процеса, започват от таламуса и се простират до мозъчната кора. Тези сигнали са бавни, делта-вълни, които обикновено характеризират мозъчната активност при дълбок сън. Подобни вълни също се наблюдават при хора в кома или под пълна упойка.

Учените смятат, че чрез делта-вълните таламуса синхронизира различни части от мозъка, което позволява по-лесна обмяна на информация в различните области. Това също така може да обясни микродрямките, които често преживяваме с отворени очи, когато се затрудняваме да останем будни.

Смята се, че по време на сън, благодарение на делта-вълните специфични области от мозъка се синхронизират. Подобно явление се наблюдава при лишени от сън животни, дори когато са будни. Мозъкът изключва различни малки области по различно време за да поддържа цялостната активност ненарушена.

Таламусът е обграден от обвивка, която разпределя постъпващата сензорна информация. Чрез стимулиране на тази област при мишки се генерират същите делта-вълни, а животните показват признаци на умора – спират да се движат, и мускулният им тонус се понижава.Видяно 650 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *