Децата и електрониката

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Detsata-i-elektronikata1В съвременния свят електрониката е неизменна част от живота. Освен телевизора и компютъра, днес сме снабдени с телефони, таблети и всякакви преносими устройства, които улесняват живота ни. Педиатри обаче предупреждават, че това може да е опасно за децата по редица причини, като дори препоръчват деца под 2 годишна възраст да нямат никакъв досег с преносими устройства. Според мнозина минималната възраст за подобни играчки би трябвало да е дори 12 години. Ето какви проблеми могат да се появят при прекомерната употреба ма електроника.

Растежа на мозъка

В периода до 2-годишна възраст, мозъка увеличава обема си три пъти, и продължава да расте до 21 години. Използването на технологии в този период намалява въздействието на околната среда върху мозъка, а именно този реален свят е причина за растеж. Така може да се наруши мозъчната дейност, в резултат на което да се появи дефицит на вниманието, неспособност за учене, и занижен самоконтрол.

Забавено развитие

Технологиите намаляват физическата активност, което води до забавяне на цялостното развитие. Днес всяко трето дете започва училище недоразвито за това. Движението увеличава вниманието и способността за научаване.

Затлъстяване

Без съмнение телевизията и видео игрите са пряко свързани с опасността от затлъстяване. И ако възрастните могат да контролират поведението си, то децата, оставени пред телевизора ще осъмнат там. И това става за сметка на физическата активност, а и се стимулира консумирането на бързи снаксове пред телевизора и се нарушава правилното хранене.

Нарушения на съня

Сънят е от огромно значение за децата, а наличието на телевизор или компютърна игра в детската стая може само да навреди. Към отлагането на заспиването се прибавя и повишената възбуденост и внимание преди самия сън. 75% от децата разполагат с технологии в спалните си, и е ясно, че никое от тях не си ляга навреме.

Умствени заболявания

Технологиите могат да са фактор за редица психически заболявания, като депресия, безпокойство, дефицит на вниманието, и проблемно поведение. Една от причините може да се корени в разнообразието на устройствата и дейностите, свързани с тях, което като цяло нарушава дисциплината и съсредоточеността.

Агресия

Агресията е навсякъде в медиите, а в Съединените Щати вече е категоризирана като заплаха за общественото здраве. Деца, изложени на агресия по телевизията, са много по-склонни сами да развият подобно поведение, особено ако това се случва от ранна детска възраст. Разбира се, много деца стават свидетели на агресия и в ежедневието, и на това трябва да се сложи край.

Пристрастеност

Колкото повече родителите се привързват към устройствата си, толкова повече се отдалечават от децата си. При отсъствие на връзка с родител, детето ще изгради такава с нещо друго, например таблета си, което може да доведе до пристрастяване. Според проучвания, едно от 11 деца на възраст 8-18 години е пристрастено към технологиите.

Нестабилност

Децата, растящи с технологии имат нестабилно бъдеще. Те се уповават на таблета си за всичко, а реалния свят става маловажен. Постоянния достъп до информация може да доведе до обратния на научаването процес, тъй като няма нужда да се помни, като винаги може да се провери отговора.

Социални вреди

В света на интернет децата могат да общуват със всеки, което обаче има и отрицателни страни. Така, както могат сами да станат жертви на агресия, така и самите те могат да проявят такава, защитени зад фалшивото чувство на анонимност и безнаказаност. Защото ако на площадката за игра си лош, другите просто няма да играят с теб, но в интернет има още стотици, които с радост ще се присъединят към отритнатия. Липсата на реални социални контакти може да доведе до липса на социален живот изобщо в бъдеще.

Алкохол и тютюнопушене

Според проучване броя на рекламите на алкохол, гледани от деца, се е повишил с 30% от 2001 до 2006 година. Рекламите на цигари са забранени, но пушене може да се види в много програми. Деца, които гледат телевизия повече от пет часа на ден, са много по-склонни да опитат тютюн или алкохол.

Как да се справим с проблема?

Наложителен е контрол върху използването на устройствата, като в никакъв случай те не бива да са в спалните. В спалните се спи, а на масата се вечеря, и не се гледа телевизия. Добрият пример много помага, затова е препоръчително самите родители да изключват телефоните си у дома.

Заместването на компютърни игри с други, например монополи, също е от полза. Намирането на хоби или изкуство, или дори домашен любимец, който да замества телевизора може да е полезно за всички. Различните спортове, танци и балет също трябва да бъдат горещо препоръчвани.

Разбира се, никой родител няма да почне да изхвърля телевизори и таблети. Не е и нужно, от тях наистина могат да се извлекат невероятни ползи. Така, както телевизора може да разсейва детето, така може и да го научи на нещо. Когато хората правят нещо, което им е интересно, е много по-лесно да се учи. Децата трябва да бъдат научени за ползите от тези устройства, и това да бъде основната им цел, защото техниката е създадена да ни улеснява, а не разболява.Видяно 1074 пъти  •  

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *