Депресията уврежда определени региони в мозъка

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Ново изследване слага край на дългогодишна мистерия, показвайки, че продължителната депресия причинява щети върху мозъка, а не обратното,пише Science Alert.

MRIscan_1024-950x391Международен екип от учени е открил, че депресията води до обратимо смаляване на хипокампуса – регионът в мозъка, който е отговорен за създаването на нови спомени. Тези щети водят до последващи емоционални и поведенчески проблеми, но депресията е първоизточника.

„Мисля че това завинаги решава загадката дали постоянната депресия води до щети в мозъка“, казва един от изследователите, Иън Хики (Ian Hickie) от университета в Сидни, Австралия пред Саша Петрова (Sasha Petrova) за The Conversation.

Учените знаят от десетилетия, че свиването на хипокампуса има значение за депресивните състояния, но сегашните резултати приключват спора за това кое идва първо. Новото изследване е фокусирано върху ЯМР сканирания на мозъците на над 9 000 души и резултатът е, че хората, които са били в състояние на депресия преди да навършат 21 години и тези, които постоянно са в такова състояние, имат значително по-малки хипокампуси от хората, които не изпитват депресия в ежедневието си.

„Тези, които са изпадали в депресия за кратко, нямат по-малък обем на хипокампуса, което означава, че не смаляването на хипокампуса води до депресия, а то е резултат от болестното състояние“, добавя Хики. Щетите върху мозъка просто изострят симптомите на депресия.

„Виждали сме при много експерименти с животни, че когато свиваш хипокампуса, не само променяш паметта, но и поведението – така че, свиването е свързано със загуба на функционалност“, обяснява Хики. „Това поставя фокуса върху ранното откриване на тежки и повтарящи се форми на депресия. Хората, които постоянно изпадат в депресия или никога не излизат от това състояние са тези, които ще изпитат най-много щети от гледна точка на мозъка.“

Въпреки че все още няма директно клинично приложение на резултатите от изследването, то ще помогне на учените да разберат странния пъзел, който се нарича депресия. Надеждата е, че тези знания ще помогнат за лекуването на това опасно състояние.

„Проучването потвърждава дългогодишни предположения“, казва Филип Мичел (Philip Mitchell), психиатър в университета на Южен Уелс в Австралия (UNSW). „Интересното е, че никоя от субкортикалните (на подкорието) зони не се проявява толкова често, така че това потвърждава също, че хипокампуса е много уязвим към депресия.“

Най-положителният аспект на изследването е, че физическите щети, причинени от депресия, са обратими. „Хипокампусът е една от най-важните регенеративни зони в мозъка“, завършва Хики.

Изследването е публикувано в Molecular Psychiatry.Видяно 2370 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *