Глимфатична система и прочистване на мозъка

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Има ли значение позата по време на сън за изчистването на токсините от мозъка?

Glimfatichna-sistema-i-prochistvane-na-mozakaМозъчната глимфатична система служи за прочистване на вредни отпадъци и химикали от мозъка. Този процес е особено активен по време на сън. Оказва се, че спането на една страна е най-добрата поза за тази цел, освен това така се намалява и шанса за заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Учени от университета Stony Brook използват контрастни магнитно-резонансни снимки в продължение на години за изследване на глимфатичната система. Гръбначно-мозъчната течност (ГМТ) филтрира мозъка  и заедно с тъканната течност освобождават отпадъци, подобно на лимфната система. Отпадъчните вещества включват амилоид и тау протеини – химикали, които в големи количества забавят мозъчната дейност.

При тестовете, учените установяват, че процеса на прочистване е най-ефективен, когато позата по време на сън е странична, в сравнение със спането по гръб или по корем, като движението на глимфатичните течности е най-безпрепятствено.

Интересен факт е, че спането на една страна е най-разпространената поза за сън, както при хората, така и при животните. Изглежда инстинктивно живите същества са се адаптирали към най-оптималния начин за сън.

Откритието също така дава отговор на въпроса защо се нуждаем от сън, а именно – за да прочистим токсините в мозъка. Много видове деменция са свързани с недоспиване или нарушения на съня. Недостатъчно или некачествен сън може също така да ускори загубата на памет при Алцхаймер.Видяно 516 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *