Гигантски древен вирус открит в гнездо на катерица

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

С глобалното затопляне вечните ледове на Сибир изтъняват. Това позволява на учените да открият неща, замразени от 30 000 години. В гнездо на катерица са открити семена, както и древен вирус, наречен Mollivirus sibericum.

Giant-VirusПрофесор Жан-Мишел Клавери (Jean-Michel Claverie) от университета в Марсилия, Франция, заедно с колеги от Русия откриват семена на растения в гнездото, погребани на 30 метра в ледовете на Сибир за повече от 30 000 години. Учените използват семената, за да създадат напълно нормални растения, които вече цъфтят.

Другото, което откриват е гигантски древен вирус. Гигантски, защото е с големи за вирус размери, колкото бактерия и притежава голям брой гени.

„Разбира се, не сме толкова глупави да възродим вирус, който би могъл да е опасен за хора или животни. Много малък брой вируси атакуваха тестовите амеби, но сме внимателни да не отворим кутията на Пандора.“ – казва Клавери.

С глобалното затопляне все повече компании се ориентират към добив на злато в ледения Сибир. Не се знае, обаче какво още се крие дълбоко под леда, притаено от десетки хилядолетия, което притеснява учените.

Но в дълбините на леда може да се крият и тайни, които могат да доведат до нови идеи за метаболитни пътеки и биохимични процеси, които от своя страна да разкрият възможности за нови лекарства или биотехнологии.

„В гнездото на катерицата може да се крие обяснението на фундаментални загадки, като например произхода на живота на нашата планета.“ – казва Клавери.Видяно 1193 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *