В търсене на живот на най-близките до нас екзопланети

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Свръхохладени звезди, като това червено джудже в съзвездието Водолей, имат слаба яркост. В резултат можем да наблюдаваме планетите, които обикалят около тях.

Свръхохладени звезди, като това червено джудже в съзвездието Водолей, имат слаба яркост. В резултат можем по-лесно да наблюдаваме планетите, които обикалят около тях.

Откиването на обитаеми планети около други звезди малко напомня на градския транспорт. Можете да чакате дълго и напразно, докато дойде вашият автобус и изведнъж…идват цели три един след друг! Точно това се случва на международен екип астрономи от Масачузетския технологичен институт и Университета в Лиеж, Белгия. Те забелязали цели три екзопланети около малка и свръхохладена звезда, която се намира на 40 светлинни години от нас в съзвездието Водолей.

Размерите и повърхностните температури на тези три свята са близки до земните, което ги прави едни от най-добрите кандидати в момента за търсене на живот извън пределите на нашата Слънчева система.

„Планетите са близо до нас, а звездата им е хладна, поради което можем да изучим състава на атмосферата им. Ако погледнем в рамките на близките десетилетия, това ще ни позволи да определим дали планетите наистина са дом на живот. Смело можем да кажем, че направо ударихме научния джакпот!“

, обяснява Жулиен де Вит, водещ спецаилист в проучването. Екзопланети с размери, близки до тези на Земята, често са трудни за изучаване. Подобни тела са сравнително малки и лесно се губят в светлината от съответната звезда. Новите планети обаче обикалят около звезда-джудже, която излъчва в инфрачервената част на електромагнитния спекър, което означава, че можем да научим много повече за тези чужди светове с наличната днес и в близко бъдеще технология.

Откритието е направено с телеско TRAPPIST (малък телескоп за търсене на планети и планетоподобни тела с помощта на пасажния метод). Става дума за телескоп с диаметър на главното огледало от 60м, който се намира в Чили, но се оперира от университета в Лиеж, Белгия.

Gliese-581-star-systemПоради размерите и близостта до своята звезда, новите планети попадат в област, където температурите могат да позволят на повърхността да тече вода. А водата е едно от основните изисквания за живота, какъвто го познаваме.

„Затова следващата задача е да проверим дали са обитаеми. Ще проверим каква е атмосферата им като търсим определени биомаркери, т.е. индикатори за наличие на живот. Голям брой научни центрове по света и в Космоса ни помагат. С помощта на обзори от оптичния до ултравиолетовия и радиоспектъра ще разберем колкото се може повече за тази планетна система. Защото съвременната наука е плод на работата на много хора по целия свят.“

, разказва де Вит.Видяно 795 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *