В океаните се случва нещо неочаквано с планктона

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

V-okeanite-se-sluchva-neshto-neochakvano-s-planktonaПротивно на очакванията и всички хипотези за глобалното затопляне, за изминалите 15 години фитопланктонът в океана се е увеличил десетократно.

Досега бяхме сигурни, че фитопланктонът, под въздействието на замърсяването и окисляването на океаните, ще започне да измира, което ще доведе до катаклизми в хранителните вериги на много обитатели на морските дълбини. Но последните изследвания показват, че планктонът по някаква причина е започнал бурно да се увеличава през последните десет години. Изглежда като добра новина, но може и да не е, защото учените все още нямат отговор на какво се дължи това.

Изследванията, проведени от учени от университета Джон Хопкин показват десетократно увеличение на броя на коколитофорите, както и на други едноклетъчни водорасли, което започва от началото на този век.

„Нещо странно се случва, при това толкова бързо, че опровергава всички наши хипотези“, казва един от авторите на изследването.

Учените са анализирали данните за растежа на планктона в Северния Атлантически океан и Северно море от средата на 60-е години на миналия век. В резултат се оказало, че увеличаването на нивото на въглеродния двуокис в океаните е станало причина за увеличаване броя на коколитофорите. Според Уилям Балч – изследовател от лабораторията за океански изследвания Бигълоу в Мейн, учените отдавна са очаквали, че увеличената киселинност на океана ще се отрази отрицателно на числеността на тези организми, но това не се случило.

„Коколитофорите са се размножавали по-бързо по време на по-топлите междуледникови периоди и получените от нас резултати съответстват на тези данни. Напълно е възможно те да могат да изиграят ролята на канарчето в мината и да покажат накъде се насочваме от климатологична гледна точка“, обяснява Балч. „Това явно говори за големи промени в екосистемата, но ние още не разбираме какво конкретно е предизвикало такъв бум на ръста и не разбираме в какво се крие причината за подобни промени, може само да предполагаме, че това е заради нивото на въглеродния двуокис.“

Новото изследване, разбира се, е добра новина за съществата, хранещи се с коколитофори, но не се знае дали този бърз растеж на планктона се явява полезен или вреден фактор за планетата като цяло. И което е най-неприятно – новите резултати показват колко малко знаем за функционирането на сложните екосистеми.Видяно 396 пъти  •  

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *