Възможно е скоро да има лек за слепотата

 · Добавено: · Обновено:

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

eye-doc-blog-header

Революционни нови терапии, използващи гени, стволови клетки и бионика, могат да върнат светлината за милиони хора.

Страхът от тамнината е заложен дълбоко в нас. Според проучване на Кралския национален институт за незрящи (RNIB) повече хора във Великобритания повече хора се страхуват от загуба на зрението, отколкото от заболяване от алцхаймер, паркинсон или сърдечни болести. Но тази нагласа може да се промени, докато някога граничещата с чудо идея за лекуване на слепотата се приближава все повече до реалността. Прогресът в електрониката, генните терапии и лекуването със стволови клетки от последното десетилетие връща зрението на десетки хора, които иначе трябва да останат слепи за цял живот. Перспективата за идните години е да се въведат терапии със стволови клетки за възстановяване на ретината, както и нови техники, които да превръщат нервни клетки в светлочувствителни рецептори. С нарастващите инвестиции за изследвания в тази насока възстановяването на зрението на хиляди хора, чиито състояния доскоро са били нелечими, се превръща в реална възможност.


Бионични очи

Бионичните очи вече не са запазена марка на научната фантастика. Всъщност са променили животите на множество хора със зрителни проблеми.

Ретинален имплант

Ретинален имплант

Накратко бионичните очи заменят ретината с нейна електронна версия. Ретиналните импланти, които работят на принципа на сензорните чипове в цифровите фотоапарати, са имплантирани на 40 души по време на изпитания. Устройствата осигуряват възможност за проглеждане на хора, изгубили зрението си заради заболявания като пигментния ретинит, който унищожава светлочувствителните клетки в окото. Тримилиметровият чип се имплантира в задната част на окото, като операцията трае между 6-8 часа. В отговор на светлината той изпраща електрически импулси, които стимулират нервните клетки зад ретината. Те пък придават сигнал по зрителния нерв до мозъка. Чипът е свързан и с миниатюрен компютър, поставен зад ухото и захранван от магнитна намотка. Образът, който виждат хората с импланта, е черно-бял и зърнест. Устройството разполага само с 1500 пиксела, което е нищо в сравнение с осемте мегапиксела на камерата на iPhone 6 например. Но образът се опреснява с движенията на окото и резултатът може да промени живота на тези, които иначе са прекарали години в мрак.


Визионери

Професор Робърт Мъкларън, ръководител на изпитанията в Оксфордската офталмологична болница, казва, че сега, когато е доказано, че имплантите работят, ще дойдат и финансирането, и подобренията. Той се надява, че устройството, чиято цена може да достигне 80 хил. паунда, ще бъде финансирано от здравните власти.

„Изпитанията на електронната ретина бяха невероятно преживяване както за екипа, както и за пациентите. Толкова беше вълнуващо да говорим с хората 2 седмици след като бяхме включили имплантите и да чуем какво са успели да видят. Хората ни описваха как за първи път от много години са виждали усмивките по лицата на околните, храната в чиниите и домакинските уреди у дома. Резултатите за пациентите са реални.“

, споделя той.

По-просто устройство, наречено Argus II, вече одобрено от Американските Власти, и се използва от хора, страдащи от пигментен ретинит. Камера, монтирана на очила, изпраща образ към малко видеообработващо устройство. Полученият сигнал се предава към серия от електроди, закачени по ретината, които пък стимулират клетките да изпращат информацията по зрителния нерв към мозъка. Във Великобритания е изпробван с пациенти, страдащи от дегенерация на макулата, свързана с възрастта (AMD).

В Австралия пък се разработва система, която заобикаля изцяло очите и стимулира директно частите от мозъка, отговорни за зрението. Тази година специалисти от Университета „Монаш“ в Мълбърн планират да започнат имплантирането на серии от 9-милиметрови електронни плочици в зрителната кора в мозъците на незрящи хора, изгубили зрението си заради увреждане на зрителния нерв. Сигналът от поставена на главата камера се препраща чрез видеообработваща система към плочките, които от своя страна използват миниатюрни електроди, за да стимулират мозъка. Специалистите твърдят, че полученият образ ще позволи на хората да се ориентират и да разпознават други хора и предмети.


Генна терапия

Вирусите не винаги са лоши. Те могат да доставят здрави гени и така да забавят прогресирането на наследствените очни болести.

Учените са използвали гени, отговарящи за наличието на светлочувствителния пигмент родопсин, за да възвърнат зрението не слепи мишки.

Учените са използвали гени, отговарящи за наличието на светлочувствителния пигмент родопсин, за да възвърнат зрението не слепи мишки.

Според проф. Робин Али от Института по офталмология към University College, London, генната терапия е най-модерният подход в лечение на слепота.

„С нея се правят фантастични подобрения в зрението. А сега има много инвестиции от страна на фармацевтичната индустрия, която изследва голяма гама от продукти.“

, казват той.


Полезни вируси

При генната терапия се използват модифицирани вируси, които доставят здрав ген в клетка, в която има мотирала версия на същия ген. Здравият поема функцията на мутиралия и клетката започва да работи правилно. Окото е идеално място за такава терапия – достъпа до него е лесен и е частично защитено от действието на имунната система, което означава, че се намалява вероятността защитните механизми на тялото да атакуват вируса. От 2007г. в центъра на изследванията на генната терапия са редките наследствени болести на ретината и по-специално вродената амавроза на Лебер и хороидермията. Те водят до разрушаване на клетките в ретината. Проучвания във Великобритания и САЩ показват, че генната терапия може да забави разрушаването й и дори да подобри зрението. Одобрените генни лечения вероятно ще бъдат готови след 2 години. Макар да съществуват индикации, че след няколко години подобренията могат да отшумят, много експерти смятат, че сега, след като принципите са демонстрирани, има възможности техниката да се осъвършенства и да се развие за по-масова употреба.

Проблемът е, че учените може и да познават гените, отговорни за вродената амавроза на Лебер и за хороидермията, но не знаят кои гени участват в свързаната с възрастта дегенерация на макулата, както и в повечето други очни заболявания. Предизвикателството е да се открият въпросните гени.


Вижте светлината

Специалисти от Манчестър, Оксфорд, Париж и Далас работят по по-експериментален подход към генната терапия наречен оптогенетика. Той има забележителен потенциал да помогне за лечение на слепота, предизвикана от увреждания на светлочувствителните колбички и пръчици в очите. При експерименти с мишки с увредени ретини учени от Манчестърския университет използват вируси, за да инжектират гена, който отговаря за наличието на светлочувствителния пигмент – родопсин – в клетките зад ретината. След терапията слепи дотогава мишки успели да преценят размерите на различни предмети и да различават черни от бели ивици. Специалистите се надяват в рамките на 5 години да започнат изпитания върху хора.


Стволови клетки

Тези биологични строителни блокчета могат да възстановяват увредени очи.

Лечението с стволови клетки за възстановяване на наранена роговица е успешно изпитано върху хора преди повече от 15 години и вече се предлага в Европа. Но по-вълнуваща е възможността да лекува и предотвратява в задната част на окото и по-специално свързаната с възрастта дегенерация на макулата и пигментния ретинит.

Дегенерацията на макулата унищожава ретинния пигментен епител, който подхранва колбичките и пръчиците в ретината. Съответно, когато той умре, фоторецепторите не оцеляват много дълго. Специалисти от Болницата Муурфийлдс и Юнивърсити Колидж – Лондон, използват дарени човешки ембрионални стволови клетки, за да отглеждат в лабораторни условия ретинни епителни пигментни клетки. Този нов и здрав слой се имплантира на пациенти, страдащи от свързана с възрастта дегенерация на макулата. Ако опитът е успешен, резултатът може да е ново лечение, което да спира тази болест още в начален етап – нещо, което все още е твърде далеч в бъдещето, ако се прави с генна терапия.


Клетки – спасители

Британската компания ReNeuron се подготвя да започне изпитания на лечение със стволови клетки, което може да даде възможност за възстановяване на зрението, дори когато пръчиците и колбичките са мъртви. Тя е разработила серия от човешки прогениторни клетки, които при имплантиране в ретините на животни започнали да формират нови фоторецептори. Това дава възможност хора, ослепели заради болести като пигментен ретинит, да възвърнат зрението си.

„Възможността за бързо внедряване на тези терапии в здравната система на Обединеното Кралство вълнува много хора тук. Британското правителство е направило големи инвестиции в тази сфера чрез две програми за финансиране, които ще подпомогнат терапиите, ако те постигнат обещаните резултати.“

, казва проф. Питкофи, водещ изследовател на стволови клетки.Видяно 817 пъти • 

  1 мнение

  1. Fruits4Sofia казва:

   Една наистина много вълнуваща тема, която най- вероятно ще доведе до успешни резултати. Поне на там сочат прочуванията.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *