Въздишката – животоспасяващ рефлекс

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Според последни изследвания, въздишката всъщност е важен рефлекс, който поддържа здравословното състояние на белите дробове.

Алвеоли

Алвеоли

Учените са открили две малки групи неврони в мозъчния ствол, които автоматично превръщат нормалното дишане във въздишка. Това се случва, не защото си мислим за нещо депресиращо, а защото белите дробове се нуждаят от по-голям обем въздух. Рефлексът се активира на около всеки пет минути, или средно по 12 пъти за час.

Марк Красноу (Mark Krasnow) от медицинския колеж Станфорд сравнява процеса с пейсмейкър, като центъра в мозъка за контрол на дишането контролира дори и вида на въздишката.

„Центъра за контрол на дишането е изграден от различни видове неврони. Всеки функционира като специфичен ключ, който задейства различните видове дишане. Един ключ програмира нормалното дишане, друг въздишката, други може би контролират прозявки, кихане, кашляне, и дори смеха и сълзите.“ – обяснява Красноу.

Но защо е важно да въздишаме? Без въздишки миниатюрните, подобни на балончета алвеоли в белите дробове, могат да колапсират и да не успеят да се изпълнят отново с въздух. Когато много алвеоли се смачкат, това намалява способността на белите дробове да обменят кислород и въглероден диоксид. Въздишката е поемане на дълбок дъх, но несъзнателно. Започва като нормално вдишване, но точно преди да завърши, поемането въздух продължава до удвояване фазата на вдишване.

alveoli

В миналото учените забелязват важността на въздишката, след като пациенти на изкуствено дишане започват мистериозно да умират от задушаване. Съвременните апарати за изкуствено дишане симулират въздишка на около всеки пет минути, в противен случай алвеолите бавно се смачкват, което води до отказване на белите дробове.

Възможно е, когато сме под стрес, интервалите между въздишките да намаляват, защото центровете в мозъка отговорни за емоциите освобождават невропептиди, които задействат по често ключа за въздишките. Но това тепърва предстои да бъде проучено подробно.Видяно 748 пъти  •  

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *