Въздействие от разстояние – опити и резултати

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Възможно ли е само с мислите си да въздействаме на другите, и то от разстояние? И каква част от този феномен е само измислица, каква част реалност?

telepathyДоктор Имантс Баруш, професор по психология в университета в Онтарио, не може категорично да отговори на въпроса, но експериментите му хвърлят светлина върху проблема. Той фокусира мислите си върху хора на голямо разстояние, за да установи дали те ще усетят това, както и се фокусира върху енергийните нива на участниците, в случай, че те не почувстват нищо.

С помощта на електронната поща са набрани 37 доброволци, за да се подсигури, че те няма да шофират по време на сеансите, както и да обърнат внимание на това, как се чувстват. Чрез хвърляне на монета, Баруш определя дали ще фокусира мислите си върху обекта или не. Той също така отчитал собствените си нива на концентрация.

Колкото по-дълбока била концентрацията, толкова по-вероятно било участниците да усетят умора. Според Баруш, вероятността той да е оказал влияние върху енергийните нива на доброволците е 95%. Той предупреждава обаче, че резултатите могат да се променят, ако се използват и други променливи.

Практиката, при която един човек нарочно оказва влияние на друг с разума си, се нарича „матрична енергетика“. Изследвания на явлението се правят все по-често, като участниците в тях варират от лекари до работници на бензиностанции.

„Участниците понякога изпитват различни соматични усещания, включително пропадане, и тази реалност става все по-достъпна, така че невероятни събития е възможно да се случат, като например спонтанно излекуване на заболяване.“ – казва Баруш.

По време на конференция, посветена на матричната енергетика, Баруш прави друг експеримент. Участниците са помолени да попълнят анкетни карти преди семинара, непосредствено след сеанса и два месеца по-късно, за да се установят краткосрочните и дългосрочни промени в показанията им. Анкетата е стандартен медицински тест за определяне на физическо и емоционално здраве.

Като цяло общото здравословно състояние на участниците се подобрило в дългосрочен период. Баруш обаче предупреждава, че това може да се дължи на различни други мерки, които тези участници са предприели след сеанса. Той уточнява и че не е обърнато внимание на други фактори, като социалното общуване по време на конференцията, и подобрението може да не е резултат единствено на сеансите по матрична енергетика.

Възниква въпроса какво се случва на подсъзнателно ниво? Съществуват спекулации, че това е подобно на хипноза. Според Баруш обаче, дори самото определение на хипнозата е доста мъгливо. В случаи на хипноза, човек може съзнателно да реши дали да му бъде оказано влияние, но случаят с матричната енергетика далеч не е такъв.Видяно 1718 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *