Всичко за билката мащерка и нейните лечебни свойства

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel


Статията е собственост на bilko.bg


thymeМащерката е тревисто растение, което се изполва като подправка и билка. Мащерката има над 60 разновидности като повечето от тях се отличават със свой соствен аромат. Най-популярни са видовете бяла френска мащерка, обикновена мащерка, която се използва като зелена подправка, кимовата мащерка и цитрусовата мащерка.

Мащерката произлиза за първи път в райони в Азия, Южна Европа и Средиземноморския регион, а също така се отглежда и в Северна Америка. Мащерката е била използвана от древни времена заради своите кулинарни, ароматни и лечебни свойства. Древните египтяни са използвали мащерка за балсамиране, за да запазят своите починали фараони. В древна Гърция, мащерка се използва като тамян в свещените храмове поради нейните ароматни качества. Мащерката също така е също символ на смелост и възхищение.

Ползи за здравето

Мащерката има дълга история на употреба в природната медицина във връзка с гърдите и дихателни проблеми, включително кашлица, бронхит и задръстване на гърдите след хранене. Едва наскоро, обаче, са направени изследвания  от компонентите в мащерка, които доказват нейните лечебни свойства.  Това се дължи най-вече на етеричните масла в мащерка, включващи борнеол, гераниол, както и най-важното – тимол.

Мащерката съдържа много здравни-благоприятна хранителни вещества. Тази билка е сред най-добрите източници на витамин С, много добър източник на витамин А, и е добър източник на желязо, манган, мед, и диетични фибри.

Анти-оксидантна защита на клетъчните мембрани

Мащерката съдържа хич не малък брой флавоноиди, включително и апигенин, нарингенин, лутеолин и тимонин. Тези флавоноиди повишават антиоксидантния капацитет в мащерка, а в съчетание с неговия статут като добър източник на манган, мащерката има високо реноме в списъка на антиоксидантни храни.

Съдържанието на тимол в мащерка има големи ползи за защитата на клетките. В изследвания на стареене при плъхове, тимолът води до значително увеличаване на процента на здравословни мазнини, намерени в клетъчните мембрани и други клетъчни структури. По-специално, количеството на DHA (докозахексаенова киселина, омега-3 мастни киселини) в мозъка, бъбреците, сърцето и клетъчни мембрани, се увеличава след прием на  мащерка. Учените са установили, че максимално ползите от мащерка настъпили, когато храната е въведена много рано в жизнения цикъл на плъховете.

Преборите микробите с мащерка

Маслото от мащерка е етерично масло, чиито компоненти имат антимикробна активност срещу множество различни бактерии и гъбички.

В продължение на хиляди години, билки и подправки са били използвани, за да се  запазят храните и да бъдат предпазени от микробно замърсяване. Сега изследванията показват, че билките мащерка и босилек съдържат съставки, които могат едновременно да предотвратяват замърсяването и обеззаразяването на предварително заразени храни. Добавянето на прясна мащерка и / или към вашата салата не само ще подобри вкуса на вашите пресни зеленчуци, но ще помогне да се гарантира, че консумирането на тези пресни продукти е безопасно.

Начин на съхранение:

Прясна мащерка трябва да бъде увита в съвсем леко влажна хартия, след което се поставя в хладлиник. Сухата мащерка не трябва да бъде подлагана на светлина – затворете я в буркан на хладно, тъмно и сухо място. По този начин растението ще се запази свежа за поне пет месеца.

Как да добавим мащерка към към хранителния си режим?

Когато консумирате мащерка погледнете дали листата са свежи и дали са със зелено-сив цвят. Те трябва да бъдат без тъмни петна или да са пожълтели на места.  Мащерка в пресен или изсушен вид, се добавя към края на процеса на готвене, тъй като топлината може лесно да доведе до загуба на нейния деликатен аромат.

  • Добавете мащерка към вашата любима рецепта за спагети.
  • Сложете прясна мащерка в омлет и бъркани яйца.
  • Вкусът на ястие с боб става още по-неустоим, когато е подправен с мащерка.
  • Прясна мащерка може да прибавите и към зеленчукова супа. 


Видяно 1959 пъти  •  

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *