Владеенето на чужд език може да помогне при инсулт

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Ново изследване установи, че хората, разговарящи на два или повече езика, се справят далеч по-добре с последствията от инсулт, който се оказва, че влияе много по-малко на конгитивните им способности, за разлика от онези, които не владеят чужди езици.

Vladeeneto-na-chuzhd-ezik-mozhe-da-pomogne-pri-insultИзследователите под ръководството на доктор Суварн Алади, порфесор по неврология в Националния институт за умствено здраве и неврологични науки в Бангалор, са изследвали преживели инсулт пациенти от Хайдарбад – град, в който по-голямата част от населението говори на два или повече езика, без зависимост от нивото на образование и социалния статус. Изследователите са наблюдавали 608 пациенти в продължение на 2 години, сравнявайки 353 билингвални с 255 моноезични пациенти. Изследването е показало, че 40% от билингвалните пациенти изцяло възстановяват конгитивните си функции след инсулт в сравнение с 20% от моноезичните участници в изследването. 

Учените обясняват това с ефекта на обучение на мозъка, подобно на това, както плуването например влияе за укрепването на тялото. Обучението с езици във всяка възраст дава на мозъка мощна тренировка, но и другите конгитивни „упражнения“ от сорта на решаване на пъзели или свиренето на музикални инструменти може също да повлияят положително за по-успешното възстановяване след прекаран инсулт.Видяно 1179 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *