Български учени откриват рядък космически обект

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Balgarski-ucheni-otkrivat-ryadak-kosmicheski-obekt-2Български учени от обсерваторията в Рожен откриват рядко космическо явление в галактиката Андромеда, което е първото подобно за последните 26 години. Избухването, засечено с помощта на телескопите в Рожен, е много рядко и е от така наречения вид червена нова.

Класическата нова е избухване, породено в система от две звезди, една от които е бяло джудже (изключително плътен и горещ малък обект). Обаче все още не е ясно как се образуват червените нови. Най-популярната теория е, че са продукт на сливането на две близки звезди с обща атмосфера. За разлика от класическите нови, при червените такива повърхността на разширяващата се обвивка става по-хладна и почервенява с времето, откъдето идва и наименованието им.

Първата известна червена нова е наблюдавана през 1988 година. В изследването на новия обект се включват и учени от Ливърпул, Полша и Испания, както и космическият телескоп Спицър.

В България действа една от водещите групи в света в изследването на нови извън нашата галактика. Ръководител на изследванията е Александър Куртенков, който от 19-годишен работи като оператор на 2-метровия телескоп в обсерваторията в Рожен.

Български учени откриват рядък космически обект-1

„В първите си дни от избухването, когато M31N 2015-01a беше най-ярка, тя беше около 500 пъти по-голяма и 1 милион пъти по-мощна от Слънцето. Но тъй като е на 2.5 милиона светлинни години от нас, изглеждаше около 4000 пъти по-слаба от най-слабите звезди, видими с просто око. Впечатляващото е, че в следващия месец температурата на повърхността й падна от 7200 до 4100 градуса по Целзий, а наблюденията от септември показват, че вече е още по-ниска – достатъчно, за да се образува прах.“ – разказва Куртенков.

Подробности около работата на учените в обсерваторията в Рожен можете да прочетете в интервюто ни със Светла Цветкова. Новите открития стават в момент на тежка финансова криза, когато учените се опитват да спасят обсерваторията чрез дарения.Видяно 891 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *