Бебетата виждат неща, които възрастните не могат

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Преди да развият константно зрително възприятие, три- до четири-месечните бебета имат невероятната способност да виждат разлики в изображения, които са невидими за възрастните. Тази способност се губи с навършване на пет месечна възраст.

Bebetata-vizhdat-neshta-koito-vazrastnite-ne-mogatИзвестни са зрителни илюзии с цветове, когато определяме погрешно един цвят, базирано на обстановката около него. Подобен пример е „черно-синя или бяло-жълта“ рокля. Константното зрителното възприятие ни позволява да разпознаваме един и същи обект в различни обстановки и различна осветеност.

Представете си какво би се случило, ако разпознаваме в приятеля си враг всеки път, когато облак закрие слънцето, или когато носи различни дрехи. Тази постоянност ни е помогнала да оцелеем, и продължава да го прави. Новородените се раждат без нея, те я развиват месеци след раждането, учат се да игнорират определен тип различия, за да могат да разпознаят същия обект като непроменящ се в различните сценарии.

Бебетата виждат неща, които възрастните не могат-1

Изследвани са 42 бебета, на възраст от 3 до 8 месеца, които „гледали“ обработени снимки на реални триизмерни обекти. Тъй като бебетата не могат да опишат какво виждат, се измерва времето, за което задържат погледа върху всеки образ. Според предишни проучвания е известно, че бебетата отделят повече време на нови обекти, отколкото на вече познати. Благодарение на тази информация изследователите разбират дали бебето смята снимката за нова, или вече позната.

Оказва се, че бебета на възраст от 3 до 4 месеца, преди да развият константа на възприятието, показали невероятната способност да забелязват промени в образите, които са невидими за възрастните. Тази способност се губи на възраст от 5 месеца. След 7-8 месечна възраст бебетата развиват способността да забелязват повърхностни качества като гланцирано или матирано, и така гланцираното за тях изглежда като коренно различно от матираното.

Бебетата виждат неща, които възрастните не могат-2

Различаването на повърхности не е единственото нещо, което ни пречи да видим реалността. Сред свойствата на зрението, които децата изгубват са например способността за разпознаване на разлики в нечовешки лица, които са едва забележими за възрастните, и способността за разграничаване на речеви звуци на езици, различни от използвания в семейството.

Загубата на чувствителност към различната информация, която сме имали като бебета, създава пропаст между нас и реалния свят. В същото време ни служи за настройване на възприятията към околната среда, позволявайки ни да се ориентираме по-ефективно и успешно, дори и голяма част от света да остава извън кръгозора ни.Видяно 1866 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *