Астрономи откриват фрактални модели при звездите

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

За първи път в историята на астрономията се откриват златното сечение и фрактални модели в космоса. Златното сечение обикновено се свързва с геометрията на природата, но може да се наблюдава и при пирамидите, Партенона, а сега и при звездите.

Astronomi-otkrivat-fraktalni-modeli-pri-zvezditeУчените от университета в Хавай използват телескопа Кеплер, за да открият група звезди от съзвездието Лира, които ритмично се разширяват и свиват, което води до промени в яркостта и температурата им.

„От тези звезди излизат ритми под формата на песен. При свиването и разширяването им се създават пулсации. Наричаме тези звезди „златни“, защото съотношението на две от пулсациите е близо до златното сечение, което е нерационално число, известно в изкуството, архитектурата и математиката.“ – казва доктор Линднер, ръководител на проучването.

Когато е аранжирано правилно, златното сечение формира фрактален модел. Фракталите са непрекъсващи системи, които повтарят един и същ модел, в намаляваща или нарастваща скала. През последните 15 години учените предполагат, че изучаването на фракталните модели може да допринесе за по-добро разбиране на вселената и нейната структура. Четири от шестте открити звезди имат съотношение на първичната към вторичната честота с голямо съвпадение от стойността на златното сечение.

Яркостта на новооткритите звезди може да варира до 200% в един ден и тези вариации са причина за случването на този математически феномен. Вариациите на четири от шестте звезди показват фрактално поведение, от което се предполага, че съществува модел, но учените се нуждаят от допълнителни изследвания.

Когато разглеждаме фрактална система все по-отблизо, се разкриват все повече повтарящи се модели. По същият начин, колкото повече се наблюдават тези звезди, все повече фрактални честоти биват откривани. Според някои учени обаче, златното сечение в този случай е само съвпадение. Въпреки това всички се съгласяват, че задълбочено изследване на тези честоти е важно.

Тези златни звезди са пример за странни не-хаотични динамики. Под „странни“ се разбира фракталния модел, а под „не-хаотични“ – модел, в който има ред, а не случайност. Подобни динамични процеси са наблюдавани при лабораторни експерименти, включващи електрохимични реакции в клетки, електрически вериги и освобождаване на неонов заряд, но никога свободно в „неживата“ природа. Фракталните модели в природата, като метеорологичното време, са обикновено хаотични, така че пулсациите на звездите са изненада за учените.

Астрономите се надяват да имат възможност да наблюдават честоти със златно сечение в повече звезди. Така ще могат да предвиждат в детайли физиката на звездните пулсации. Това би било една стъпка напред в намирането на отговора на въпроса защо космическите системи са привличани от златното сечение.Видяно 379 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *