Астробиология и парадокс на Ферми – сами ли сме?

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Нов раздел в науката, наречен астробиология се занимава с въпроса за наличието или липсата на други цивилизации във Вселената. Къде са извънземните, има ли ги или сме обречени на самота?

Astrobiologiya-i-paradoks-na-Fermi-sami-li-smeФактът, че до момента не сме срещнали нито зелени човечета, нито какъвто и да е признак на друга цивилизация е известен като парадокс на Ферми. Според физика Карл Сейгън, поставил един от основните въпроси в науката – „сами ли сме?“, ако ние сме единствената цивилизация във Вселената, то това би било чиста загуба на пространство.

Възможно ли е да сме сами? На тези въпроси именно отговаря астробиологията – наука, която търси варианти за възникване на живот на друго място, освен Земята, и начини за съществуването му. Защото основният проблем е, че ние, хората познаваме само един вид живот – нашия собствен. Възможно е например да бъде открит живот на спътника на Сатурн – Титан, базиран на метан.

За момента учените се фокусират основно върху търсенето на планети с условия, близки до тези на Земята. Но на тези планети евентуалният живот би бил съответно подобен на този на Земята. Ами ако предполагаемата цивилизация е базирана на съвсем друго ниво и притежава други характеристики, различни от познатите ни?

Ако приемем, че съществуват и други цивилизации, защо все още не сме разбрали за тях? Проблемът е, че те може да са на много по-високо или по-ниско ниво от развитието си от нас, може да комуникират по съвсем различен начин, може пък и изобщо да не им е до нас.

По всички закони на Дарвин, човешкият вид дори не би трябвало да съществува в момента – нито сме достатъчно силни физически, нито достатъчно конкурентни. Разумът и вродената иновативност е това, което ни е направило доминантен вид и ни е позволило да променяме света практически.

Дали тогава разумът е случайно зародил се, или е грешка на еволюцията, или пък е естествено еволюционно стъпало? За момента разполагаме само с теории.Видяно 493 пъти  •  

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *